RIGOROZNE MERE NOVOG ZAKONA Nema više noćne vožnje za početnike

Izvor: 24sata, 25.Nov.2014, 01:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RIGOROZNE MERE NOVOG ZAKONA Nema više noćne vožnje za početnike

Ubuduće vozači sa probnom dozvolom neće smeti da imaju ni kap alkohola u krvi, voze brže nego što je 90 odsto od ograničenja, sedaju za volan od 23 do šest sati ujutru i telefoniraju čak i sa slušalicama, objašnjava za “24 sata” Vladimir Rebić, načelnik saobraćajne policije.

Rigoroznije mere bezbednosti u saobraćaju ponovo su u žiži javnosti posle stravičnog udesa na Adi huji u kojem je poginulo troje mladih, a vozač Dušan Jovanović (19) priznao da je vozio >> Pročitaj celu vest na sajtu 24sata << bez dozvole i - pijan.

ISPOVEST VOZAČA BMW-a: Slomljen sam zbog smrti prijatelja, spreman sam da snosim sve posledice

Da se srce stegne: Teško povređena devojka iz BMW moli da vidi mrtvu drugaricu!

Ministarka Zorana Mihajlović je najavila da će danas predložiti članovima novoformirane Radne grupe Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture da se osobama do 21 godine starosti zabrani: upravljanje motornim vozilom snage veće od 1.400 kubika, upravljanje motornim vozilom u periodu između 23 i 06 sati, nulta tolerancija na alkohol, udvostručavanje kazni ukoliko se u kolima nalaze i maloletna deca.

S druge strane Radna grupa koju je MUP oformio još u septembru napravila je Nacrt izmena zakona o bezbednosti u saobraćaju, a jedna od novina je i da će vozači koji, recimo, polože vozački ispit sa 17 godina imati probnu dozvolu čak četiri godine.

Troje mladih se utopilo na Adi Huji

Pooštrene su kazne za bahate vozače.

- Vožnja brža od 140 kilometara na sat u naselju ili od 180 kilometara na sat van naselja odnosno 220 kilometara na sat na autoputu kažnjavaće se kao nasilnička vožnja zatvorom od 30 do 60 dana. Ista kazna sledi i za vožnju pod dejstvom alkohola većim od dva promila - naglašava Rebić.

Izmene zakona trebalo bi da donesu veću bezbednost i za mališane.

- Deca do 12 godina starosti koja su niža od 135 centimetara moraće u automobilu da sede u bezbednom sedištu. S tim što kad napune četiri godine postoji mogućnost da sede na specijalnom podmetaču sa naslonom za glavu - ističe Rebić.

On objašnjava da će vozači će smeti da prestižu bicikl, motocikl ili traktor preko pune linije i to samo ako je bezbedno i na ravnom. Nikako u krivini.

Nastavak na 24sata...






Povezane vesti

Nesavesnim vozačima oduzimaju kola, nema više noćne vožnje za početnike!

Izvor: Telegraf.rs, 25.Nov.2014

Načelnik saobraćajne policije Vladimir Rebić kaže da će se bahata vožnja s velikim prekoračenjem brzine, kao i vožnja u alkoholisanom stanju većem od dva promila, kažnjavati odlaskom u zatvor na 30 do 60 dana..Rigorozne mere bezbednosti u saobraćaju su ponovo u žiži javnosti nakon tragične...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 24sata. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 24sata. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.