RHMZ UPOZORAVA: U narednih nekoliko sati strašna oluja pogodiće Srbiju! Moguće izglivanje reka!

Izvor: Press, 30.Jul.2014, 22:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RHMZ UPOZORAVA: U narednih nekoliko sati strašna oluja pogodiće Srbiju! Moguće izglivanje reka!

U većini mesta u Srbiji očekuje se od 20 do 40 litara kiše po kvadratnom metru, tokom noći na severu, a sutra uglavnom u centralnim i istočnim krajevima, navedeno je na sajtu Zavoda.
Moguće su kratkotrajne vremenske nepogode sa gradom i olujnim vetrom.
Vodostaji većine reka u zemlji do 3. avgusta biće u prastu, a moguća su i lokalna izlivanja.
Zamenik načelnika Uprave za upravljanje rizikom Bojan Tomić izjavio je danas Tanjugu da se, prema prognozama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, očekuje da će pasti između 20 i 40 litara po kvadratnom metru, lokalno i do 60 litara.
"S tim u vezi dobili smo hidrološku prognozu koja predviđa da na bujičnim vodotokovima može doći do podizanja nivoa, dostiznja upozoravajućih nivoa i eventualno lokalnih izlivanja", rekao je Tomić.

 
U okviru ove prognoze očekuju se i lokalna olujna nevremena sa gradom i olujnim vetrom, a protivgradna zaštita je stavljena u pripravnost.
Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije je kontaktirao vodoprivredna preduzeća koja su nosilac odbrane od poplava na vodama prvog reda, i u ovom trenutku se vrši obilazak vodotokova i saniranje pojedinih kritičnih mesta na nasipima.
Na vodama drugog reda, kojim gazduju lokalne samouprave, komandanti štabova na teritoriji opština u kojima se očekuje eventualno izlivanje reka upoznati su sa prognozom i naloženo je preduzimanje mera kako bi se efekti eventualne poplave umanjili, a to, između ostalog, podrazumeva podizanje pripravnosti komunalnih preduzeća.
U susret nevremenu, podignut je i nivo pripravnosti specijalističkih timova za spasavanje u vodi i pod vodom.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Nišlije, preti vam strašno nevreme!

Izvor: Mondo, 31.Jul.2014, 15:14

"Očekuje se lokalna pojava grmljavina sa gradom, količina padavina preko 40 litara po kvadratnom metru za period od 12 sati, što prema stepenu opasnosti predstavlja - veoma opasno vreme", pročitao je upozorenje Perišić novinarima u Gradskoj kući, prekidajući zvaničan protokol konferencije.Gradonačelnik...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.