RFZO: U toku javna nabavka 23 inovativna leka

Izvor: B92, 16.Jan.2017, 16:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RFZO: U toku javna nabavka 23 inovativna leka

Beograd -- U RFZO u toku je javna nabavka 23 inovativna leka, a većina medikamenata će se u bolnicama i apotekama naći u narednih nekoliko dana.

U RFZO kažu da je odluka o stavljanju 23 inovativna leka na pozitivnu listu, nakon što je usvojila Vlada Srbije, stupila na snagu 17. decembra prošle godine i da su odmah započeli postupak javne nabavke kako bi najsavremenija terapija što pre stigla do pacijenata.

Vršilac dužnosti direktorka RFZO Verica Lazić kaže >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je poziv za podnošenje ponuda RFZO objavio 23.decembra prošle godine, dok je otvaranje ponuda održano 12. januara ove godine, a narednog dana je doneta Odluka o zaključenju okvirnih sporazuma.

"Imajuci u vidu činjenicu da je za najveći broj lekova dostavljena po jedna ponuda, za te lekove se u narednim danima očekuje i zaključenje okvirnih sporazuma sa dobavljacima, nakon čega zdravstvene ustanove mogu odmah da obezbede lekove potrebne za lečenje osiguranih lica", rekla je Lazić za Tanjug.

Ona pojašnjava da je za četiri leka dostavljeno više ponuda, da teče rok od 10 dana za dostavljanje žalbi na Odluku, nakon čega se očekuje da će se i za ove lekove zaključiti okvirni sporazumi sa dobavljačima.

"Takođe, RFZO je već obrazovao i Komisije za odobravanje upotrebe novih inovativnih lekova od nadležnih lekara iz zdravstvenih ustanova u kojima se leče oboleli od najtežih malignih i hematoloških oboljenja", pojašnjava Lazić.

Dodaje da će nadlezne Komisije doneti odluku o odobrenju terapije odmah po pristizanju zahteva za lečenje od zdravstvenih ustanova.

Na pozitivnu listu, posle više godina, stavljen su 23 inovativna leka, što znači da će ih pacijenti dobijati na recept o trošku RFZO.

Prioritete za stavljanje lekova na pozitivnu listu utvrdila je Centralna komisija za lekove, a zatim usvojio UO RFZO, Ministarstvo zdravlja, Vlada Srbije.

Novina u nabavci je što će većina lekova (18 od 23) biti nabavljena kroz modele posebnih ugovora što je praksa u razvijenim zemljama.

Posebni ugovori potpisuju se za lekove iz četiri grupe: tri leka za najteža oboljenja u pedijatriji, četiri leka za transplantirane bolesnike, četiri leka za teška hematološka obolenja, sedam lekova za onkološka teška oboljenja.

Za nabavku 23 inovativna leka ove godine opredeljeno je 996,5 miliona dinara.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Inovativni lekovi u apotekama narednih dana

Izvor: Mondo, 16.Jan.2017

U Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje u toku je javna nabavka 23 inovativna leka, a većina medikamenata će se u bolnicama i apotekama naći u narednih nekoliko dana...Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock..  U RFZO kažu da je odluka o stavljanju 23 inovativna leka na pozitivnu listu, nakon...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.