REVOLUCIJA STANOVANJA Da li biste živeli u kući koja se okreće za Suncem (FOTO)

Izvor: Blic, 23.Jan.2017, 23:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

REVOLUCIJA STANOVANJA Da li biste živeli u kući koja se okreće za Suncem (FOTO)

Zamislite da živite u kući koja prati kretanje Sunca kad je vruće, ili da možete da izaberete pogled sa prozora vaše spavaće sobe. Ovo je stvarnost za neke vlasnike kuća, zahvaljujući inovativnom arhitektonskom konceptu.

Na severnoj obali Novog Južnog Velsa u Australiji nalazi se "Everingham Rotating House". Na prvi pogled to je kuća kao svaka druga, sa verandom i pogledom na reku u blizini. Međutim, ona ima osmougaoni oblik i može da se okreće oko svoje ose.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Ključ pokretljivosti kuće je čelična platforma, koja ima prečnik 24 metara i može da se okreće u oba smera.

Kakv je osećaj biti u kući koja se vrti?

- Ne možete da kažete da se kuća okreće dok ne pogledate kroz prozor u neku biljku ili predmet koji se ne pomera - rekao je Luk Everingam, električar koji je završio svoju kuću iz snova još 2006. godine, piše CNN.

Na zidu u dnevnom boravku postoji ekran osetljiv na dodir odakle možete da kontrolišete rotacije. Ukoliko vam je leti vruće možete da namestite da se kuća okreće onako kako vi želite i da prostorije u kojima provodite najviše vremena budu u hladu na primer tokom letnjeg perioda.

Kako navodi Luk, izgradnja kuće košta oko 243.000 dolara, a on je napravio i repliku za jednog klijenta u Kanadi.

Rotirajuće kuće ne podrazumevaju samo da "uhvatite" najbolji pogled

- Kreiranje građevina koje se prilagođavaju okolini je veoma važno - rekao je Dejvid Ben Grunberg za CNN.

On i njegov kolega arhitekta, Dejvid Vulfson, su napravili tzv. "Dynamic D" kuću koja se kao cvet prilagođava okolini. Leti se otvara i pojavljuju se spoljne sobe, dok je zimi ušuškana. Unutrašnji zidovi postaju spoljni, a vrata postaju prozori.

Još 1994. godine izgrađen je pionir među rotirajućim građevinama, tzv. Heliotrope kuća u Nemačkoj, kojoj se svaki sprat rotira oko centralnog stuba.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.