REVOLUCIJA: Mravi-roboti preuzimaju poslove ljudi

Izvor: Kurir, 23.Apr.2014, 07:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

REVOLUCIJA: Mravi-roboti preuzimaju poslove ljudi

Sićušne mašine dosad su uspele da naprave kulu od karbonskih štapića visoku 20 centimetara, a koriste i druge materijale

VAŠINGTON - Inovacija.

Većinu fabričkih i građevinskih poslova u skorijoj budućnosti obavljaće veoma funkcionalni roboti. Američki istraživači napravili su roj izuzetno moćnih robotičkih mrava, dužine svega dva milimetra, čije je kretanje moguće kontrolisati putem računara.

Armija insekata
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir <<
Armija mehaničkih insekata biće korišćena za poslove poput izgradnje, a očekuje se da će biti neverovatno efikasni s obzirom na činjenicu da se kreću brzinom od 35 centimetara po sekundi. Uzimajući u obzir njihovu veličinu, ekvivalent tome bilo bi da se ljudi kreću tek malo sporije od brzine zvuka!

Mehanički mravi, tj. mikroroboti na magnetni pogon, izmišljeni su zbog izgradnje veštačkih ćelijskih struktura ili električnih kola. Iako nije novina pokretanje robota putem magneta, kontrolisanje individualnih insekata, a ne samo čitavog roja, mučilo je naučnike godinama zato što magnetna polja utiču na isti način na sve sisteme koji se nalaze u oblasti njihovog delovanja. Međutim, grupa SRI, koju čine naučnici iz Kalifornije, prevazišla je ovaj problem kontrolisanjem robo-mrava putem štampane ploče, koja sadrži posebne električne šablone za lokalizaciju magnetnih polja.

Za svaki teren

Sićušne naprave mogu da se prilagode gotovo svakom terenu. Mehanički insekti imaju sposobnost da se kreću izuzetnom brzinom preko zakrivljenih i nestabilnih površina, a i po zidovima.

- Pomoću ove tehnologije hiljade mikrorobota može da se koristi na pouzdan način za pametnu izgradnju i za proizvodnju velikih proizvoda s kompaktnim integrisanim sistemima - rekli su naučnici iz SRI.

Inače, mehanički mravi deo su studije američke Odbrambene agencije za istraživanje naprednih projekata (DARPA) u vezi s otvorenom proizvodnjom programa kojima bi se smanjilo vreme i trošak potreban za proizvodnju robe visokog kvaliteta. Armija insekata robota dosad je uspela da napravi kulu visoku 20 centimetara koristeći karbonske štapiće, a istraživači tvrde da je isto moguće učiniti i s drugim materijalima - staklom, metalom, drvetom ili električnim komponentama.

Istraživanje

VEĆ SE ISPITUJU ROBO-MRAVI

Prošle godine, tokom rada na jednoj sličnoj studiji, naučnici su uspeli da naprave mravolike mašine koje se kreću slično kao i stvarna kolonija insekata. U pitanju su bili sićušni kockasti roboti koji su se pomerali koristeći dva motora unutar sebe. Pomoću programa mogli su da izbegavaju prepreke na svom putu i da poput prave kolonije mrava pronađu najbrži izlaz iz lavirinta.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.