REPUBLIKA SRPSKA U Banjaluci otkazana kampanja Negujmo srpski jezik

Izvor: Blic, 06.Maj.2016, 22:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

REPUBLIKA SRPSKA U Banjaluci otkazana kampanja "Negujmo srpski jezik"

Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske otkazuje kampanju "Negujmo srpski jezik" zakazanu za 14. maj u parku "Mladen Stojanović" u Banjaluci, izjavila je večeras Srni direktor Biblioteke LJilja Petrović Zečić.

Ona je napomenula da je Biblioteka zahtev za ustupanje javnog prostora parka "Mladen Stojanović" 20. aprila uputila Odeljenju za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja grada Banjaluka, a da je rešenje o pravu na korišćenje te gradske površine >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dobila 3. maja.

- Nažalost, naša želja i nastojanje da kampanju `Negujmo srpski jezik` predstavimo na otvorenom prostoru, i to u jednim od najlepših banjalučkih parkova u godini kada Biblioteka obeležava 80 godina postojanja i kada upravo naš veliki jubilej obeležavamo u znaku očuvanja srpskog jezika i ćirilice, shvaćeni su od strane nekih kao politički čin koji je instruisan od SNSD-a - istakla je Zečićeva.

Ona je rekla da je vrlo emotivno doživela informacije na portalima, a koje su u vezi sa održanom konferencijom za novinare predsednika NDP-a Dragana Čavića, sa nizom neistina izrečenih protiv Nacinalne biblioteke, kuće kulture, nauke i obrazovanja.

JU Narodna i univerzitetska biblioteka štiti brani i čuva nacionalnu baštinu Republike Srpske i sve što radi radi je u interesu Republike Srpske, istakla je Zečićeva.

Ona je naglasila da kao direktor te javne ustanove ne može da dozvoli da bilo ko od studenata, učenika, penzionera i svih drugih koji koriste usluge Biblioteke, kao i zaposlenih radnika bude na bilo koji način "povređen, diskreditovan, omalovažen ili markiran kao politički plaćenik".

- Odlučili smo da planiranu kampanju odložimo za neki drugi termin, o čemu ćemo na vreme obavestiti medije i sugrađane, uz žaljenje što je jedan lepi događaj na ovaj način diskreditovan - istakla je Zečićeva.

Ona je napomenula da je Biblioteka u nekoliko televizijskih emisija informisala javnost o kampanji i precizirali datum kada će je predstaviti.

- Verujem i nadam se da će biti pameti da se shvati i konačno prihvati da je JU Narodna i univerzitetska biblioteka jedan od najvažnijih stubova kulture, nauke i obrazovanja Republike Srpske, a ne predmet kojekakvih pežorativnih ispada - istakla je Zečićeva.

Iz Gradske uprave Banjaluka večeras je saopšteno da je 3. maja Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske izdata dozvola za korišćenje javne površine u parku "Mladen Stojanović" 14. maja radi održavanja njihovih programskih sadržaja.

- Kako je Savez za promene podneo zahtev 4. maja za korišćenje javne površine u parku, taj prostor je već bio izdat i samim tim nije bilo moguće udovoljiti njihovom zahtevu - navodi se u saopštenju.

Lider NDP-a Dragan Čavić rekao je danas da će "na taj edukativni skup Savez za promene dovesti desetine hiljada ljudi i da je time Narodna i univerzitetska biblioteka, u skladu sa zakonom, dužna da preuzme odgovornost za obezbeđenje skupa".

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.