REKETAŠ: Vlada Japanac oteo ženu i od nje iznuđivao novac

Izvor: Kurir, 28.Avg.2014, 08:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

REKETAŠ: Vlada Japanac oteo ženu i od nje iznuđivao novac

Sa Vladimirom Jovanovićem (46) uhapšeni i njegovi saradnici Nenad M. (36) i Aleksandar G. (44)

BEOGRAD - Vladimir Jovanović (46) zvani Vlada Japanac i dvojica njegovih saradnika, Nenad M. (36) i Aleksandar G. (44), uhapšeni su zbog sumnje da su od jedne žene, krajem juna na Novom Beogradu, iznudili novac.

Prema nezvaničnim informacijama, nekadašnji pripadnik „zemunskog klana“ i njegovi saradnici na saslušanju su tvrdili da poznaju osobu koja >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << ih je prijavila, ali da nemaju nikakve veze s krivičnim delom koje im se stavlja na teret.

- Jovanović i Nenad M. sumnjiče se za više krivičnih dela iznude, dok je Aleksandru G. na teret stavljeno i izazivanje opšte opasnosti i ugrožavanje sigurnosti - kaže izvor Kurira iz istrage.

Saslušanje žrtve

On nije želeo da otkriva identitet žrtve, kao ni detalje torture kroz koju je navodno prošla.

- Jovanović i njegovi saučesnici juče su odvedeni u Treće osnovno tužilaštvo na saslušanje. U zgradi Palate pravde u to vreme primećeno je prisustvo nekoliko „opasnih momaka“, što je bilo neobično budući da je u sudovima do 1. septembra letnja pauza, pa rade samo dežurni tužioci i sudije. Zbog njihovog boravka u zgradi bilo je čak pojačano obezbeđenje. Na sreću, sve je proteklo bez incidenata - kaže sagovornik Kurira.

Tužilaštvo je, kako navodi, posle saslušanja predložilo sudiji za prethodni postupak da osumnjičenima odredi pritvor.

Već osuđivan

- Reč je o teškom krivičnom delu, a tokom istrage tek treba da budu saslušani i oštećena i drugi svedoci. Osim toga, Jovanović i Aleksandar G. odranije su poznati policiji - navodi on.

Vladimir Jovanović, podsetimo, i ranije je osuđivan za pokušaj iznude. Japanac je 5. aprila 2005. godine bio uhapšen zbog toga što je od vlasnika „Maksis taksija“ Nenada Mikića pokušao da iznudi 50.000 evra. Pošto je Mikić odbio da plati reket, brutalno je pretučen u kafiću „Dragulj“ na Vidikovcu. Zbog pokušaja iznude Jovanović je u februaru 2006. bio osuđen na četiri godine, ali kazna je na ponovljenom suđenju prepolovljena. Posle izricanja presude Jovanović, koji je u pritvoru proveo 14 meseci, bio je pušten na slobodu. Tada je pobegao iz države, ali 2010. je uhapšen u Španiji i izručen Srbiji da odsluži kaznu.

„Bela knjiga“

SARAĐIVAO SA SPASOJEVIĆEM

Srpska policija je u „beloj knjizi“ 2001. registrovala Jovanovića kao pripadnika grupe Dušana Spasojevića, pokojnog vođe „zemunskog klana“. Vlada Japanac postao je poznat u javnosti posle atentata na Vuka Draškovića u junu 2000, jer se sumnjalo da su se u njegovom stanu u Budvi navodno krili Dušan Spasojević i Mile Luković, ali tužilaštvo je odustalo od krivičnog gonjenja i on je na suđenju bio saslušan kao svedok.

Činjenice

HAPŠEN ZA GINISA

- april 2005 - Jovanović uhapšen zbog pokušaja iznude 50.000 evra od vlasnika „Maksis taksija“ Nenada Mikića

- decembar 2006 - Japanac uhapšen zbog iznude, ali pušten posle saslušanja zbog upale pluća

- februar 2007 - uhapšen u Makedoniji zbog poternice iz Belgije. Medutim, Belgija povlači optužnicu, Japanac na slobodi

- februar 2008 - uhapšen u BiH, ali pušten na slobodu jer je utvrđeno da je državljanin ove zemlje

- septembar 2009 - uhapšen u Italiji po poternici Interpola iz Beograda

- jun 2010 - uhapšen u Španiji po međunarodnoj poternici

- januar 2014 - beogradska policija pretresla njegov stan u okviru akcije hapšenja narko-dilera

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.