RASPASCE-SE-U-PARAMPARCAD-Da-li-ce-ovako-izgledati-karta-Evrope

Izvor: medio.rs, 18.Sep.2014, 01:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RASPASCE-SE-U-PARAMPARCAD-Da-li-ce-ovako-izgledati-karta-Evrope

Kartu je napravila stranka Evropski slobodni savez, a prikazuje šta bi se desilo sa Starim kontinentom ukoliko bi svaki region koji želi da se otcepi to i učinio

Do škotskog referenduma ostalo je još samo nekoliko sati, a spekulacije da će Kraljevstvo biti podeljeno sve su češće. S obzirom da bi ovo moglo da pokrene separatističke pokrete Evropski slobodni savez napravio je mapu koja pokazuje kako bi Stari kontinent izgledao potpuno “rascepkan”.

Na mapi >> Pročitaj celu vest na sajtu medio.rs << su prikazani dobro poznati separatistički regioni poput Baskije koja se nalazi u severnom delu Španije, kao i jugozapadni deo Francuske u kom Savojska liga koja želi otcepljenje regiona koji ima 405.550 stanovnika.

Kartu je napravila stranka Evropski slobodni savez kojoj pripada 40 progresivnih, nacionalističkih, regionalnih i autonomnih partija širom Evropske unije.

Mapa prikazuje Nemačku bez Bavaske koja broji 12. 5 miliona stanovnika. Bavarski nacionalizam izražen je još od 1871. godine kada je ova pokrajina i pripojena Nemačkoj.

Separatistički regionalni pokret sve više promoviše i podseća na nasleđe, tradiciju i jezik Mletačke republike koja je postojala od 697 do 1797 i bila je jedna od prvih modernih republika na svetu.

Pitanje nezavisnosti u velikoj meri je aktuelizovano ’70-ih i ’80-ih godina kada je stanovništvo bilo frustrirano birokratijom i porezima, a neefikasnost italijanske vlade prelila je čašu.

Separatistički pokreti tvrde da su se lokalna bogatstva zanemarila u korist korumpirane i nekompetentne vlasti u evropskim prestonicama. Poslednjih godina nacionalizam je sve izraženiji zbog svetske ekonomske krize koja je prouzrokovala mnogo nezaposlenosti i društvenih previranja.

Nastavak na medio.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta medio.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta medio.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.