RADIKALI PONOVO ŠIRE MRŽNJU Šešelj pred Palatom pravde zapalio hrvatsku zastavu (VIDEO)

Izvor: Blic, 01.Apr.2015, 18:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RADIKALI PONOVO ŠIRE MRŽNJU Šešelj pred Palatom pravde zapalio hrvatsku zastavu (VIDEO)

Stotinak pristalica Srpske radikalne stranke, zajedno sa liderom SRS Vojislavom Šešeljem okupilo se na platou ispred Palate pravde gde se danas održava suđenje Nemanji Šaroviću, zameniku predsednika SRS. Šešelj je pred njima zapalio hrvatsku zastavu.

Dolazeći pred Palatu pravde, Šešelj je svojim pristalicima rekao da je došao da posvedoči na sudu da je on dao nalog da se spale zastave za koje se sudi Šaroviću i da su oni morali to da učine da ne bi snosili disciplinske >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sankcije u stranci.

Takođe je naveo da želi da uputi poruku hrvatskom državnom vrhu "koji ga već danima kritikuje".

- Oni kao da su udareni topuzom u glavu i ponašaju se nerazumno. Zato sam danas došao da uputim razumljivu poruku hrvatskoj ustaškoj državi tako što ću spaliti i njihovu zastavu - kazao je Šešelj, paleći zastavu.

On je rekao da je ponosan što je spalio zastavu Hrvatske i da jedva čeka da se pokrene krivični postupak zbog tog dela.

- Obradovala me je vest (da je Tužilaštvo pokrenulo krivični postupak). To je još jedan znak da je Aleksandar Vučić izgubio glavu, da ne zna šta radi. Sve će mu se to obiti u glavu - rekao je Šešelj novinarima u Beogradu.

Na pitanje zašto je zapalio zastavu, lider radikala je kazao da je zapalio zastavu "ustaške" države koja je "okupirala Republiku Srpsku Krajinu" i koja je u Drugom svetskom ratu izvršila genocid nad Srbima, a devedesetih godina prošlog veka proterala oko 100.000 Srba sa teritorije "koju je okupirala".

On je ponovio da nema nameru da se doborovljno preda organima koji bi ga prebacili u Haški tribunal i da će na njihove eventualne pokušaje da ga uhapse odgovoriti pasivnim otporom.

- Kad dođu da me hapse, ja ću sesti na zemlju i onda mogu da me nose na svojim junačkim rukama sve do Aerodroma Nikola Tesla. Ako hoće da me biju, ja ću podmetnuti leđa i reći im da biju, kad već neće da biju albanske teroriste na Kosovu  - rekao je Šešelj.

Kako se hapsi sem nasilno

Upitan da prokomentariše izjavu premijera Aleksandra Vučića da ga neće nasilno hapsiti, Šešelj je upitao kako se to hapsi osim

nasilno.

Nemanja Šarović, zamenik predsednika Srpske radikalne stranke, pojavio se danas na prvom ročistu pred Višim sudom u Beogradu u procesu koji se protiv njega vodi zbog paljenja zastava Sjedinjenih Država, Evropske unije, Kosova i NATO na protestu povodom oslobađajuće presude Ramušu Haradinaju u novembru 2012.

Na današnjem ročištu sud nije pozivao svedoke. Šarović je izneo odbranu, koja se bazira na tome da je u pitanju politički progon, da je skup na kome su paljene zastave bio politički, kao i da je čin paljenja zastava naredio Šešelj telefonom.

Šešelja je Šarović predložio kao svedoka, međutim još nije poznato da li će sudija odobriti to svedočenje, budući da nije neposredni svedok, jer se u vreme dešavanja incidenta još uvek nalazio u Hagu.

Šarović je danas još jednom zatražio od suda da što pre prihvati Šešelja i Majkla Kirbija kao svedoke, budući da postoji mogućnost da Šešelj bude uhapšen pre novog ročišta.

On je rekao da ne spori da je zastava zapaljena i da se ponosi što je to učinjeno, ali da pregledom snimaka treba utvrditi ko je to učinio.

On je zatražio da se u nastavku sudjenja obezbede snimci više televizija i agencija koje su pratile skup radikala, kako bi se utvrdilo ko je zapalio zastavu.

Na pripremnom ročistu održanom u februaru, Šarović je rekao da se ne oseća krivim, te da je optužnica "politički montirana".

Potpredsednik SRS je predložio da se kao svedoci, pored Vojislava Šešelja, na suđenju pojave i njegove ostale stranačke kolege: Vjerica Radeta i Zoran Krasić, kao i američki ambasador Majkl Kirbi i državni tužilac Zagorka Dolovac.

Šarović se tereti za povredu ugleda države ili međunarodne organizacije, a predviđena kazna je sto hiljada dinara.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.