Putarina izazvala haos u Laktašima

Izvor: Vesti-online.com, 27.Mar.2015, 10:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putarina izazvala haos u Laktašima

Naplata putarine na jedinom auto-putu u Republici Srpskoj, između Banjaluke i Gradiške počela je pre deset dana, što je dovelo do ogromnih gužvi na putu preko Laktaša.

Veliki broj vozača izbegava da putuje auto-putem, iako to putovanje traje gotovo pola sata kraće, zato što moraju da plate putarinu koja za putničko vozilo iznosi dve marke (jedan evro).

Put preko Laktaša i Aleksandrovca, osim što se prolazi kroz ovaj gradić je opterećen ograničenjima brzine, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << a sa obe strane, gotovo celom dužinom, su stambeni i poslovni objekti.

Otvaranje auto-puta značajno je rasteretilo ovu deonicu, ali uvođenje putarine ponovo ju je zakrčilo. Meštani Laktaša kažu da je najgore stanje u periodu od šest do osam časova ujutro, te popodne između 15 i 17 časova. Kroz njihov grad prolaze i teški kamioni za koje je putarina skuplja (10 maraka).

- Bili smo se odvikli od gužvi jer je većina birala auto-put što je i logično. Sada imamo haos na svojim ulicama - kaže jedan meštanin.

Izbegavanje plaćanja putarine donekle govori i o životnom standardu građana. Iako je cena od dve marke ubedljivo najmanja u regionu za 34 kilometra koliko je dugačak auto-put, građani se odlučuju na izbegavanje.

Naročito velik problem imaju oni koji svakodnevno putuju od Gradiške do Banjaluke na posao. Oni mesečno moraju da plate oko 100 maraka putarine, što je trošak koji je za većinu građana nepodnošljiv.

- Trošenje tih 100 KM na putarinu je dodatan izdatak za kućni budžet. Radije krećem ranije pa idem kroz gužvu u Laktašima, a svaki dan vidim da nisam jedini - kaže Marko M. iz Gradiške.

U preduzeću Autoputevi Srpske, očekivalo su da će doći do odliva oko 30 odsto saobraćaja na sporedne puteve. Precizne podatke o opterećenju alternativnog pravca i naplati putarine imaće tek za tri sedmice.

- Verujemo da će se za oko mesec dana polovina vozača vratiti na autoput jer će shvatiti da ih režim "kreni-stani", pešački prelazi, semafor, kolona, stanica i škola, koštaju mnogo više nego što je cena putarine, a da ne govorimo o komotnosti vožnje u odnosu na gradsku - kaže direktor Autoputeva Dušan Topić.

Pojašnjenja radi, reč je o takozvanom otvorenom sistemu naplate, odnosno putarina se plaća samo na jednom mestu, u oba pravca, i to između dva tunela u mestu Jakupovci. To praktično znači da putnici koji uđu na auto-put u Gradišci, a izađu na takozvanoj mahovljanskoj petlji, putarinu uopšte ne plaćaju.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.