Pusti snovi o tužbi za genocid

Izvor: Vesti-online.com, 30.Maj.2015, 07:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pusti snovi o tužbi za genocid

Mogućnost da Bosna i Hercegovina obnovi tužbu protiv Srbije za navodni genocid, na čemu forsira Stranka demokratske akcije i o čemu je govoreno na partijskom kongresu, i dalje postoji, ali da bi se to dogodilo potrebno je da se ispuni nekoliko uslova. Pre svega, trebalo bi da se pojave novi dokazi pa da Međunarodni sud pravde uopšte dozvoli reviziju postupka.

U proteklih nekoliko godina često se otvarala priča o reviziji, čak i sa nekih međunarodnih adresa, ali niko nije >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << otkrivao da li su nađeni famozni novi dokazi kojima bi se potvrdilo da je državni i vojni vrh nekadašnje SRJ naredio i sproveo navodni genocid u BiH.

S druge strane, ceo slučaj ostao je obeležen političkim nesuglasicama, pa i politikanstvom. Pre svega, odluka o pokretanju tužbe doneta je u jednom od prošlih saziva Predsedništva BiH na krajnje sumnjiv način, bez saglasnosti tadašnjeg srpskog člana Predsedništva Borislava Paravca.

Danas postoje dva tumačenja o tome da li je za reviziju tužbe potrebna nova odluka Predsedništva BiH. Ako je potrebna, onda se to ne može dogoditi bez saglasnosti srpskog člana Predsedništva Mladena Ivanića.

- Reč je o pitanju iz oblasti spoljne politike koja se rešavaju konsenzusom. Ako jedan od članova Predsedništva bude preglasan, ima pravo da traži od parlamenta entiteta iz koga dolazi podršku za stavljanje veta na takvu odluku. Dakle, ako Ivanić bude preglasan, on može da traži posebnu sednicu parlamenta koji mora dvotrećinskom većinom da ga podrži - objašnjava izvor "Vesti" iz Predsedništva.

Međutim, neki bošnjački pravnici poput Kasima Trnke, koji je bio deo tima BiH u tužbi protiv Srbije, tvrde da nema potrebe za odlukom Predsedništva, jer je revizija postupka, u stvari, drugi deo istog procesa. Ako bi pravni tim BiH samostalno pokrenuo reviziju, to bi sigurno izazvalo haos na političkoj sceni i doprinelo jačanju tenzija.

Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je u Banjaluci da neće dati saglasnost za pokretanja tužbe BiH protiv Srbije zbog genocida.

- Moje saglasnosti za takvo nešto neće biti. Sud je u ovom slučaju već izneo svoj stav i to se više, uveren sam, neće promeniti. Bez moje saglasnosti nije moguće pokrenuti tužbu i mislim da je to samo jedna prazna priča od koje nema ništa - kategoričan je bio Ivanić.

Jedan od najglasnijih zagovarača revizije tužbe je bivši haški tužilac Džefri Najs koji je zastupao tužilaštvo u procesu protiv Slobodana Miloševića. On je svojevremeno rekao da postoji dovoljno dokaza za takav potez. Sličan stav pre određenog vremena iznela i predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava Srbije Sonja Biserko.

Na najave da bi pravni tim mogao doći do novih dokaza, ponovio je da je taj slučaj "završen i tu očigledno ima puno ljudi unutar bošnjačkog naroda koji žele da zarađuju novac".

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.