Pucali zbog izložbe karikatura proroka Muhameda, ubijeni napadači

Izvor: Nezavisne Novine, 04.Maj.2015, 08:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pucali zbog izložbe karikatura proroka Muhameda, ubijeni napadači

DALAS - Policija američke savezne države Teksas ubila je sinoć dva napadača, koja su otvorila vatru na parkiralištu u Dalasu, nedaleko od centra u kojem se održavala izložba karikatura proroka Muhameda u organizaciji antiislamske grupacije.

Oružani incident desio se na parkiralištu centra "Kertis Kalvel" u naselju Garland u sjeveroistočnom dijelu Dalasa.

Među govornicima na izložbi bio je i holandski političar krajnje desnice Gert Vilders.

Policija je >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << saopštila da još nije utvrđen identitet napadača ili da li su povezani sa kritičarima izložbe, koji su je nazvali antiislamskom.

Izložbu je organizovala Pamela Geler, koja je predsjednik organizacije Inicijativa za odbranu američke slobode /AFDI/. Organizacija, na čijem je ona čelu, finansirala je antiislamske reklame postavljene na mreže gradskog saobraćaja širom SAD.

Organizatori su saopštili da je izložba otvorena radi unapređenja slobode govora.

Na izložbi je ponuđena novčana nagrada u iznosu od 10.000 dolara za najbolju karikaturu proroka Muhameda, te iznos od 2.500 dolara za najbolji rad po izboru posjetilaca.

Analitičari su incident odmah povezali sa sličnim napadima u Parizu i Kopenhagenu, gdje su mete bili satirični magazin "Šarli ebdo" i kafić u kojem je održavana diskusija o slobodi govora.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Obama: Ništa ne može da opravda napad u Dalasu

Izvor: Nezavisne Novine, 04.Maj.2015

VAŠINGTON - Predsjednik SAD Barak Obama smatra da ništa ne može da opravda napad u Dalasu koji su izvršila dvojica naoružanih lica, nedaleko od centra u kojem se održavala izložba karikatura proroka Muhameda u organizaciji antiislamske grupacije, rekao je portparol Bijele kuće Džoš Ernest..."Predsjednik...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.