Puč u Lesotu, premijer pobegao iz zemlje

Izvor: Radio 021, 30.Avg.2014, 17:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Puč u Lesotu, premijer pobegao iz zemlje

Premijer Lesota Tomas Taban rekao je da je vojska pokušala da izvrši državni udar zbog čega je morao da pobegne u Južnoafrički Republiku.

U izjavi BBC, Taban je rekao da se nalazi u susednoj Južnoafričkoj Republici i da će se vratiti u zemlju "čim bude siguran da neće biti ubijen". "Nemam više kontrolu, to nisu uradili građani, već vojska, to je nelegalno", rekao je Taban.

Izveštači iz Lesota javljaju da je u prestonioci Maseri sada mirno, nakon što su vojnici >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << zauzeli ključne objekte u prestonici.

Portparol vojske Lesota Ntele Ntoi izjavio je da se nije dogodio puč, da je sitacija normalizovana i da su se vojnici vratili u kasarne. On je dodao da vojska podržava demokratski izabranu vladu. Vojne jedinice u Lesotu zauzele su zgrade vlade i policije, a tokom dana čula se i puščana paljba, dok su diplomate izjavljivale da je u zemlji pokušan puč.

U Lesotu je napeto od juna kada je premijer Tomas Taban suspendovao parlament da bi izbegao glasanje o poverenju zbog sukoba u koalicionoj vladi koja upravljala zemljom dve godine.

Od sticanja nezavisnosti 1966. godine, u Lesotu je izvršeno nekoliko državnih udara. Najmanje 58 stanovnika Lesota i osam južnoafričkih vojnika poginuli su 1998. godine, a veliki deo Maserua je oštećen tokom političkih previranja i sukoba koji su usledili.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.