Izvor: Blic, 09.Jun.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi seksualni odnos

Prvi seksualni odnos

Seksualni odnos sa suprotnim polom koji se obavlja po prvi put u životu ima veliki psihološki značaj kao činilac od koga zavisi dalji razvoj mladih osoba i definitivno dostizanje seksualnog identiteta. Ostaje dugo u sećanju bilo kao prijatno ili, pak, neprijatno, traumatsko, iskustvo.

Mladi željno očekuju prvi seksualni odnos (SO), ali najčešće objektivno ne procenjuju sopstvenu spremnost za taj značajan i odgovoran čin. Zbog toga je prvi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << SO često neuspešan, što je informacija koju mladi moraju da znaju. Njihova očekivanja su često sasvim drugačija, pa kada ne budu ispunjena doživljavaju teška razočarenja i krize. Na osnovu činjenice koliko je prvi SO bio uspešan, moguće je proceniti koliko je mlada osoba uspela da integriše sve funkcije svoga ega. Na sreću, većina mladih uspešno ostvaruje prvi SO, lako i brzo prevazilaze sve probleme koji iskrsavaju u tom, delikatnom, životnom trenutku i sigurno kreću putem ka definitivnom formiranju seksualnog identiteta. Međutim, neuspeh i psihološke krize nisu retke i zaslužuju posebnu pažnju. Potreba mladih da se susretnu sa osobom suprotnog pola i ostvare sa njom bliskost i intimnost, a zatim i SO, skopčana je, kako smo naglasili, s zrelošću ega. Ako je mlada osoba emocionalno nezrela, sa nedovoljno izgrađenim funkcijama ega, zadovoljenje ove potrebe nailazi na prepreke koje mogu da uslove nastanak straha od SO, njegovo izbegavanje i niza posledica koje iscrpljuju psihičku i emocionalnu energiju i usporavaju ili zaustavljaju dalji razvoj i dostizanju završnih oblika seksualnog identiteta.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.