Prvi put u svemir lansirana kapsula privatne firme

Izvor: Blic, 08.Dec.2010, 20:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi put u svemir lansirana kapsula privatne firme

KEJP KANAVERAL - Iz kosmodroma Kejp Kanaverala na Floridi danas je prvi put lansirana u svemir kapsula koja je vlasništvo jedne privatne firme, saopštila je danas Američka agencija za svemirska istraživanja (NASA).

Kapsula "Dragon", vlasništvo američke kompanije "SpejsEks", lansirana je uz pomoć rakete "Falkon 9" u 16 sati i 43 minuta po srednjoevropskom vremenu, preneo je Rojters.

Cilj ove misije, koja se odvija uz podršku NASA, je testiranje novog sistema za >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dopremanje opreme - a kasnije, eventualno, i prebacivanje ljudi - na Međunarodnu svemirsku stanicu.

Ukoliko današnja misija bude uspešna, kompanija "SpejsEks" planira još dva probna leta.

Ova kompanija, vlasništvo Internet magnata Elona Muska, jedna je od dve firme koje imaju ugovore sa NASA vredne 3,5 milijardi dolara za isporuku opreme na svemirsku stanicu pošto naredne godine budu povučeni spejs šatlovi.

NASA takođe ulaže 500 miliona dolara u razvoj i probne letove raketa i kapsula kompanija "SpejsEks" i "Orbital sajenses", navela je britanska agencija.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.