Prvi čip koji radi kao ljudski mozak!

Izvor: Mondo, 09.Avg.2014, 13:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi čip koji radi kao ljudski mozak!

IBM je otvorio novi put na polju kompjutera inspirisanih funkcionisanjem mozga.

Naučnici kompanije IBM predstavili su prvi neurosinaptički računarski čip koji dostiže rekordnu skalu od milion neurona i 256 miliona sinapsi pogodnih za programiranje. Sa 5.4 milijarde tranzistora, potpuno funkcionalan i u svom prvom obimu proizvodnje, ovaj čip je trenutno jedan od najvećih CMOS čipova ikada napravljenih.

On troši zanemarljivih 70mW kada funkcioniše u biološki >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << realnom vremenu - što je manje energije od modernog mikroprocesora. Ovo značajno dostignuće, objavljeno je u “Science” magazinu u saradnji sa Cornell Tech univerzitetom i predstavlja značajan korak napred kada je u pitanju uvođenje kognitivnih računara u društvo.

Fon Nojmanova arhitektura

Ona se bazira na opisima matematičara i fizičara Džona fon Nojmana 1945. U pitanju je arhitektura dizajna elektronskog digitalnog kompjutera sa delovima koji se sastoje od procesorske jedinice sa aritmetičkom logičkom jedinicom i procesorskim registrima, kontrolne jedinice sa instrukcionim registrom i programskim brojačem, memorije za skladištenje podataka i instrukcija, eksternog masovnog skladišta i mehanizama za input i output.

 “IBM je otvorio novi put na polju kompjutera inspirisanih funkcionisanjem mozga, u pogledu radikalno nove arhitekture, neprevaziđene ”snaga/zona/brzina“ efikasnosti, neograničene prilagodljivosti i inovativne tehnike projektovanja. Predviđamo nove generacije sistema informacionih tehnologija - koji dopunjuju današnje fon Nojmanove uređaje - koje pokreću razvojni ekosistemi sistema, softvera i usluga“, rekao je dr. Dharmendra S. Modha, saradnik i glavni naučnik kompanije IBM, pri sektoru za računarska dostignuća inspirisana funkcionisanjem mozga u okviru IBM Research odeljenja.

Ovo dostignuće ističe lidersku ulogu kompanije IBM u momentima promena od ključnog značaja u istoriji računarstva putem dugoročnih investicija u organske inovacije”.

IBM SyNAPSE čip bi mogao da započne eru ogromnih neuronskih mreža:

- Novi čip sa non-fon Nojmanovom računarskom arhitekturom, koja je inspirisana strukturom mozga, ima milion neurona i 265 miliona sinapsi

- Zasnovan na Samsungovoj procesnoj tehnologiji od 28nm, čip od 5.4 milijarde tranzistora ima integrisanu mrežu od 4096 neurosinaptičkih jezgara, ali troši samo 70mW kada funkcioniše u realnom vremenu

- Kompletan kognitivni hardverski i softverski ekosistem otvara nove računarske granice za mobilne, klaud i distribuirane senzorske aplikacije.

Komentari? Čekamo ih ispod videa i na MobIT Facebooku!

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.