Provjerite da li ste internet ovisnik

Izvor: Nezavisne Novine, 02.Avg.2015, 14:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Provjerite da li ste internet ovisnik

Ukoliko ste već optuženi da ste previše na internetu, a mislite da niste, evo načina kako možete da provjerite da li su ove sumnje osnovane.

U svojoj publikaciji “Internet addiction: does it really exist?” doktor Mark D. Grifits, profesor psihologije sa univerziteta “Nottingham Trent”, navodi pet osnovnih kriterijuma nakon kojih je moguće dijagnostikovati ovisnost o internetu:

1. Surfanje internetom postaje najvažnija aktivnost osobe, što utiče na osjećanja, >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << ponašanje i razmišljanje

2. Aktivnost na internetu ima ključnu ulogu u određivanju raspoloženja osobe

3. Razvija se tolerancija – osoba se navikne pa svaki put želi sve više vremena provesti na internetu

4. Bez pristupa internetu osoba počinje pokazivati simptome krize, emotivni ili psihički nemir

5. I nakon određene pauze od interneta osobe koje su jednom bile “navučene” pokazuju znakove recidiviranja

Prema posljednjoj studiji koju je finansirala japanska vlada u ovoj dalekoistočnoj zemlji oko 518.000 učenika doba između 12 i 18 godina pokazuje znakove ovisnosti o internetu, koje se najčešće manifestuju opsesijom online aktivnostima u bilo koje doba dana, problemima u spavanju i sličnim problemima.

Upravo iz ovog razloga japansko Ministarstvo zdravlja, rada i blagostanja naručilo je dodatna istraživanja i tokom sljedeće godine planira otvoriti “kampove bez interneta”, u kojima će se djeca baviti aktivnostima koje ne uključuju sjedenje za računarom i internetskim sadržajima.

(Tportal)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.