Protesti uoči samita UN o klimi

Izvor: B92, 22.Sep.2014, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protesti uoči samita UN o klimi

Uoči samita UN posvećenog klimatskim promenama održano je više od 2.500 protesta širom sveta.

Uoči sutrašnjeg samita posvećenog klimatskim promenama na kojem će 125 svetskih lidera u Ujedinjenim nacijama razgovarati o novom sporazumu koji bi trebalo da bude postignut do kraja 2015. godine, u svetu je juče održano više od 2.500 protestnih skupova sa zahtevom da se donesu mere borbe protiv globalnog zagrevanja.

Desetine hiljada aktivista prošetalo je Menhetnom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << upozoravajući javnost na klimatske promene koje ugrožavaju planetu i zahtevajući od političara da preduzmu hitnu akciju.

Organizatori su saopštili da se u Njujorku okupilo oko 100.000 demonstranata, a među njima su bili generalni sekretar UN Ban Ki Mun, bivši potpredsednik SAD Al Gor i njujorški gradonačelnik Bil de Blazio, prenela je agencija AP.

Istovremeno, u Londonu se istim povodom okupilo 40.000 ljudi, u Parizu oko 5.000, a u Melburnu čak 200.000 ljudi.

“Oduševljen sam snagom, energijom i glasom naroda. Nadam se da će taj glas dopreti do lidera koji će se sastati 23. septembra. Klimatske promene su ključno pitanje našeg doba i nemamo vremena za gubljenje. Ako se akcije sada ne preduzme, cena će biti mnogo viša”, rekao je Ban novinarima.

Gradonačelnik Njujorka obećao je sugrađanima da će do 2050. godine u gradu biti smanjena emisija gasova i efekat staklene bašte za 80 odsto u poređenju sa 2005. godinom.

U sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku, sutra će biti održan samit 125 šefova država i vlada, prvi takav skup od neuspele konderencije o klimatskim promenama u Kopenhagenu 2009.

Generalni sekretar UN izrazio je nadu da će na skupu biti postignut napredak ka potpisivanju univerzalnog sporazuma do kraja 2015.

Ban je rekao da bi želeo da pokaže učesnicima protesta da su UN "uz njih, na pravoj strani, kad je reč o ključnom pitanju za našu zajedničku budućnost".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.