Protest u Skoplju zbog zagađenja vazduha

Izvor: B92, 06.Dec.2016, 01:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest u Skoplju zbog zagađenja vazduha

Skoplje -- Zbog enormnog zagađenja vazduha u Skoplju, protestovale su stotine članova ekoloških organizacija.

Predstavnici ekoloških organizacija su ukazali da je Makedonija na čelu Evrope po zagađenju otrovnim i kancerogenim česticama "PM-10", i da, po Svetskoj banci, u proseku četiri stanovnika Makedonije dnevno umru od bolesti izazvanih zagađenim vazduhom.

"Partikularna materija" (PM) su mikroskopski sitne čvrste ili tečne čestice u atmosferi, koje ne padaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na tlo. Izvori tih materija mogu biti ljudski ili prirodni. Te materije utiču na klimu i padavine, a štetne su za ljudsko zdravlje. Zbog male veličine, čestice manje od 10 mikrometara (PM-10) mogu da stignu u najdublje delove pluća.

Protest je završen ispred kancelarije gradonačelnika Skoplja Koce Trajanovskog puštanjem u vazduh crnih balona. Gradonačelniku su ostavljeni transparenti "U… PM-10", "Želim da mi Deda Mraz donese vazduh", "Želim da dišem kada porastem".

Gradovi s najzagađenijim vazduhom u Makedoniji su Skoplje, Tetovo i Bitolj, a ujesen i zimi u vazduhu ima i po nekoliko puta više čestica "PM-10" nego što je dopušteno.

Protest su organizovale ekološke građanske incijative "Skoplje smog alarm", " 'Ajde Makedonija", "Želim da Aerodorm diše", "No pasaran" i "Odbranimo Debar malo".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.