Protest navijača i desničara na Niškoj nedelji ponosa

Izvor: Blic, 27.Jun.2017, 22:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest navijača i desničara na "Niškoj nedelji ponosa"

Grupa od tridesetak navijača i desničara protestvovala je večeras na Trgu kralja Milana u Nišu dok su pripadnici organizacija za zaštitu prava LGBT osoba puštali balone u duginim bojama u okviru "Niške nedelje ponosa".

Kordon policije nije im dozvoljavao da se približe aktivistima, pa je na taj način sprečen eventualni sukob. Policija je bila posebno oprezna jer su prošlog četvrtka desničari sprečili projekciju dokumentarrnog filma "Albanke su naše sestre" u niškom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Medija centru.

Učesnici protesta su nosili i trasparente "Homoseksualnost je greh! Pokajte se" i " Bog je stvorio Adama i Evu, ne Adama i Stevu".

- Želimo da odbranimo Boga i istinu i da zaštitimo njegove reči i zakon.Moramo da se borimo za Boga, jer je to što ovi ljudi rade napad na porodicu i državu-rekao je jedan od Nišlija koji je nosio transparent.

Jake policijske snage bile su ispred i u parku kod Gradske kuće u Nišu, u kojoj je večeras počela " Niška nedelja ponosa". Policija je privela jednog pijanog Nišliju koji je uzvikivao "V….(učiću) pederu", "B…..(ulatović, gradonačelnik Niša) pederu" i "Peder bal" jer nije hteo da se skloni sa platoa ispred Gradske kuće.

"Nedelja ponosa" je počela javnim čitanjem ispovesti LGBT osoba. Predstavnici zaštitnika prava građana, tužilaštva, policije i drugih nadležnih institucija su pročitali svedočenja LGBT osoba koje su smogle snagu da javno kažu kakva im je seksualna orijentacija.

- Jun poznat je kao mesec ponosa LGBT osoba svuda usvetu. Niš se do sada manjim aktivističkim akcijama pridruživao obeležavanju Međunarodnog dana ponosa LGBT osoba, 27. juna. Ove godine, prvi put u našem gradu, Udruženje građanki Ženski prostor, u okviru projekta Kolektiv - Centar za unapređenje prava LGBT osoba organizuje "Nišku nedelju ponosa". Poznato je da LGBT osoba imaju mnogo više problema u manjim sredinama. Podatak da se zaštitniku prava građana u Nišu nije javila nijedna LGBT osoba govori o tome koliko se te osobe još uvek plaše. Strah ih je osude porodice, sredine, gubitka posla… U našoj zemlji u svakoj sredini ima od pet do 10 odsto LGBT osoba, da 70 odsto njih trpi nasilje, ali prijavi ga tek 10 odsto - kaže Hristina Piskulidis, koordinatorka "Niške nedelje ponosa".

Ona dodaje da su mnogobrojnim dešavanjima u okviru " Nedelje ponosa" želili da promovišu kulturu dijaloga i tolerancije, utiču na smanjenjene diskriminacije i homofobije i povećaju vidljivost problema sa kojima se LGBT zajednica svakodnevno susreće.

- Želimo da ukažemo na važnost povezivanja i umrežavanja LGBT zajednice, državnih institucija i ustanova i većinske populacije, kao i uloge civilnog društva u tom procesu. Želimo da otvorimo siguran prostor za sve i da na kreativan način promovišemo LGBT kulturu - naglašava koordinatorka

Do nedelje, 2. jula u Nišu će biti organizovane tribine, radionice, projekcije filmova i žurke. Najavljena i sadnja drveća u Parku tolerancije, izložba "Sva ljudska bića rađaju se jednaka u dostojanstvu i pravima" i koncert grupe "Mama mora da se sluša".

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.