Prosvetari sutra poptuno obustavljaju rad

Izvor: RTS, 21.Dec.2014, 13:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prosvetari sutra poptuno obustavljaju rad

Prosvetni radnici sutra će potptuno obustaviti rad i neće držati časove u školama, već će organizovati proteste u Beogradu i svim većim gradovima u zemlji.

Predstavnici reprezentativnih sindikata prosvete najavili su da će protest u Beogradu početi u 12.05 okupljanjem na Trgu Nikole Pašića i da će zatim uslediti šetnja do Vlade Srbije i Ministarstva prosvete.

"Očekujemo da se nastava ne održi u oko hiljadu škola u zemlji", rekao je za agenciju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Beta Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Dragan Matijević.

Prosvetni radnici počeli su štrajk 17. novembra, a od tada se u većini škola nastava odvija skraćeno.  Zahtevaju da budu izuzeti iz smanjenja plata u javnom sektoru i da budu uvedeni platni razredi.

"Odlučili smo se za radikalizaciju štrajka, jer smatramo da su pregovori sa Ministarstvom prosvete oko štrajkačkih zahteva zapali u debeo ćorsokak i nadamo se da ćemo na ovaj način osvežiti pregovore", kazao je Dragan Matijević.

On je naveo da će potpuna obustava rada biti samo u ponedeljak, a da će se posle toga nastava održavati u trajanju od pola sata.

"Planiramo da tokom nedelje donesemo odluku da se prvo polugodište ne završi, odnosno da se ne održe sednice odeljenskih veća i na taj način đacima zvanično ne verfikuje postignuti uspeh, ali će oni biti upoznati sa ocenama koje su zaključene", rekao je Matijević.

On nije mogao da precizira da li to znači da će biti odložen početak drugog polugodišta.

"To je poruka za Ministarstvo prosvete da mora da se bavi obrazovanjem, da mora da vodi računa da ono bude kvalitetno, a ne da se bori protiv prosvetnih radnika", kazao je predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.