Proradio vulkan: Nestala jedna osoba, 9 povređenih

Izvor: Vesti-online.com, 19.Dec.2014, 12:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proradio vulkan: Nestala jedna osoba, 9 povređenih

Indonezija je privremeno zatvorila aerodrom u gradu Ternate, na istoku zemlje, nakon erupcije vulkana Gamalame, u kojoj je jedna osoba nestala, a devet povređeno, izjavili su zvaničnici.

Zvaničnici kažu da je erupcija zahvatila grupu izletnika, koji su brzo potražili sklonište, preneo je AP.

Erupcija vulkana Gamalame, koji formira celo ostrvo Ternate, u provinciji Severni Maluku, desila se kasno sinoć (18. decembar) i još traje.

Indonezijsko Ministarstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << saobraćaja saopštilo je da još nije dato upozorenje za evakuaciju, ali je aerodrom u Ternateu zatvoren.

"Jutros je zatvoren aerodrom `Sultan Babula` jer vulkanski pepeo predstavlja rizik po avione", rekao je portparol Ministarstva saobraćaja Džej Barata, dodajući da je pista prekrivena tankim slojem pepela.

Prema njegovim rečima, aerodrom bi mogao biti otvoren sutra (20. decembar), ukoliko ne bude novih erupcija.

Drugi zvaničnik Darno Lamane izjavio je da je vulkan, koji je visok 1.715 metara, izbacio pepeo u visinu od 600 metara.

Indonezija se nalazi u pacifičkom "vatrenom pojasu" gde se sudaraju kontinentalne ploče, što izaziva seizmičku i vulkansku aktivnost.

U Indoneziji ima 129 aktivnih vulkana, uključujući 21 u provinciji Java.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.