Pronađen zatvor gde su džihadisti držali taoce

Izvor: Vesti-online.com, 20.Dec.2014, 00:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pronađen zatvor gde su džihadisti držali taoce

Tajni zatvor u kom su džihadisti terorističke organizacije Islamska država držali zatočene taoce otkriven je u Alepu. Među zatvorenicima tog mesta bili su i Džejms Foli, Stiven Sotlof i Dejvid Hejns, kojima su džihadisti odrubili glave.Zatvor je otkriven uz pomoć preživelog bivšeg taoca, prenosi Index.hr.

Oslobođeni zatvorenici ispričali su da su ih džihadisti izgladnjivali i zatvarali ih u male prostorije na hladnim betonskim podlogama. Tamnica se nalazi u napuštenoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << fabrici u predgrađu Alepa. Tu su bili zadnja četiri meseca prošle godine.

Prosirijska televizija snimila je stravične prizore zatvora nakon što su Asadove snage proterale pobunjeničke grupe iz toga područja.

Sirijski novinar koji je ušao u zatvor Šeik Najar lično se uverio u uslove u kojima je bilo zatvoreno dvadesetak zapadnjačkih novinara i humanitaraca, prenosi Index.hr.

Objavio ih je na svojoj stranici na Fejsbuku, kao i stolicu s remenima za koju su vezivali zatvorenike.

"Kada su nas doveli tamo, to je bila samo fabrika. Onda su počeli da grade zatvor. Soba u kojoj su bili muškarci bila je veličine 5x5 metara, sa toaletom. Uslovi su bili užasni. Mnogi zatvorenici bili su izgladnjivani, a u podrumima je bilo vrlo hladno", rekao je jedan od zatvorenika.

"Tek u Raki su odlučili da nas nahranite. Sveće su nam donosili samo kada je bilo vreme objda, a to nije bilo često", ispričao je jedan od bivših zatvorenika.

Jedan evropski talac ispričao je za "Dejli mejl" da su ga stavili u sobu s Džejmsom Folijem i Džonom Kentlijem 5. oktobra. U to vreme tamo je bio i britanski humanitarac Dejvid Hejns, koji je inače bio oženjen ženom iz Siska, a koji je otet početkom 2013. godine, a u septembru ga je pogubio Džihadi Džon.

I Hejns i Kentli, koji je još živ, proveli su početak zatočeništva u Alepu, a svi su završili u Šeik Najaru. U tami zatvora gotovo ništa se nije videlo, prenose mediji.

"Najviše se mogao čuti Džejms Foli, bio je najstariji i uvek je zastupao grupu u razgovoru sa čuvarima. Uvek je tražio bolji tretman za zatvorenike", rekao je jedan zatvorenik za "Dejli mejl".

Ispričao je i da su ih džihadisti mučili u prvim nedeljama zatočeništva, ali da u zatvoru Šeik Najar niko nije podvrgavan strašnim metodama mučenja.

Tvrdi da je većina zatvorskih čuvara dolazila iz afričkih zemalja i da su tečno govorili francuski.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.