Prolaze samo gole starlete

Izvor: Vesti-online.com, 26.Okt.2016, 06:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prolaze samo gole starlete

Više od tri decenije sarajevski bend Crvena jabuka uspeva da opstane na muzičkoj sceni.

Nije ih rasturio ni rat na prostoru bivše Jugoslavije, ni ekonomska kriza koja trese zemlje u regionu, pa kako kaže Dražen Žerić Žera (52), neće ni novi muzički trendovi, niti najezda raznih nazovipevačica na estradi. Ove godine objavili su album sa čak 25 pesama što je gotovo nezabeleženo ne samo u domaćoj diskografiji, već i na svetskom tržištu. Razlog? Ovakav projekat je >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << zahtevan i maltene potpuno neisplativ.

- Na albume uvek stavimo pesme za koje u tom trenutku mislimo da su dobre i da treba da se objave. Tako se dogodilo i ovog puta. Drugačije smo vaspitani u poslu. Nikad ne znaš šta će biti hit a šta neće. Neki snimaju singlove, možda zato što nemaju pesama za album. Inače, diskografija je skroz propala, ali mi ćemo ostati dosledni sebi, pa ćemo objavljivati albume sa kvalitetnim pesmama sve dok Jabuka postoji - kaže Dražen Žerić Žera.

Kako ocenjujete današnju muzičku scenu?

- Sve zavisi od izvođača. On bira kakve će pesme pevati, bira stihove... Ako je njegovom mozgu u redu da peva neke gluposti, onda OK. Danas se neke stvari smatraju za umetnost i kao takve se prihvataju, bez prostora da se kaže je li to zaista dobro ili loše. Mi imamo svoj put, svoju publiku, a ovi drugi neka se bore za sebe. Sve je danas bitno osim pesme. Ne znam kako se ne zapitaju zašto se uopšte bave ovim poslom kad tu najmanje ima muzike. Svega drugog ima više, posebno kod žena. Više su starlete nego pevačice. Muškarci se moraju nekako snaći, a žene niko neće da sluša, već ih samo gledaju. Čini mi se da je danas i pevačicama teško da dođu do medija ako se ne skidaju. Ako nisi žensko pa se skineš go, možeš da pevač k'o Pavaroti i opet nisi interesantan ljudima.

Koja je tajna dugovečnosti Crvene jabuke?

- Tajna je u samom pristupu poslu kojem se baviš. Nema foliranja, mi smo uvek iskreno radili i zato toliko dugo trajemo. Meni je jedino žao mladih ljudi. Sigurno ima bendova koji sviraju po garažama, iako su kvalitetni jer ne mogu da dođu do televizije, radio stanica i drugih medija.

Crvena jabuka osnovana je 1985. godine u Sarajevu. Od nekoliko predloženih imena, odabrali su Crvena jabuka zahvaljujući radijskom novinaru Mirsi Bećireviću koji je na njihove probe uvek donosio jabuke.

Za 31 godinu postojanja grupa je koketirala sa žanrovima, ali su bili i ostali popularni po kvalitetnim pop pesmama i baladama, tipičnim za sarajevsku muzičku školu. Prvi album je objavljen 1986. godine i odmah ih vinio u sam vrh tadašnje jugoslovenske pop scene. Svoj prvi samostalni nastup Crvena jabuka zakazala je u Mostaru u septembru 1986. godine, ali taj koncert nikada nije održan.

Na putu do Mostara imali su tešku saobraćajnu nesreću u kojoj su poginuli Aljoša Buha i Dražen Ričl Zijo, osnivači grupe. Iako su mnogi mislili da je to kraj benda i pre nego što su počeli karijeru, posle jednogodišnje pauze objavljuju album "Za sve ove godine", koji je bio posvećen tragično nastradalim članovima. Novi pevač postao je Žera, dotadašnji klavijaturista Jabuke.

- Kad smo mi počinjali, nije bilo matrice. Ili si znao da pevaš, ili ne. Danas se sve uči pogrešno od početka. Bilo je tokom karijere, i lepih i teških trenutaka, ali pamti se ono što je ostalo, a to je muzika - kaže Žera.

Žera je novinare uoči koncerta u Centru Sava dočekao sa ćevapima i tufahijama.

- Volimo dvoranu Centra Sava, prija i nama i našoj publici. Tu sviramo svake godine, i zašto to kvariti. I svaki put je lepo. Najviše muke imamo sa repertoarom, jer kada bismo svirali sve što publika želi, koncert bi trajao 15 sati - kaže Žera, koji će s bendom svirati i na Novom Zelandu, u Australiji i u Evropi.

- Koncerti u dijaspori su sjajni jer na njih dolaze ljudi iz svih krajeva bivše Jugoslavije. Lepo je kad se svi skupimo na jednom mestu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.