Proglašena Narodna Republika Odesa, vojnici prelaze na stranu proruskih demonstranata

Izvor: Blic, 16.Apr.2014, 14:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proglašena Narodna Republika Odesa, vojnici prelaze na stranu proruskih demonstranata

Pokret "Anti-Majdan" iz lučkog ukrajinskog grada Odesa proglasio je danas formiranje Narodne Republike Odese i pozvao stanovnike da spreče policiju i vojsku da uđu u ovaj grad na obali Crnog mora.

"Region Odese od danas postaje Narodna Republika Odesa, u kojoj vlast pripada isključivo narodu koji živi na ovoj teritoriji", navodi se u saopštenju.

Aktivisti su apelovali na stanovnike grada da blokiraju saobraćaj i spreče policiju i vojne snage da uđu u grad. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

"Od 16.00 časova sutra Odesa bukvalno mora da bude blokirana", navodi se u saopštenju, kako prenosi RIA "Novosti".

Skupovi pristalica federalizacije održavaju se u više gradova istočne Ukrajine od prošlog meseca, a proruski aktivisti su 7. aprila proglasili nezavisnost istočnog grada Donjecka od Ukrajine. Referendum kojim će se ozvaničiti nezavisnost ovog grada biće održan 21. maja, najavili su demonstranti.

Neke ukrajinske posade su promenile zastavu i prešle na stranu demonstranata

Posade šest oklopnih transportera ukrajinske vojske, koji su poslati u istočni grad Kramatorsk, prešle su na stranu proruskih demonstranata, a ministar odbrane iz Kijeva putuje u Kramatorsk da razjasni situaciju oko započete "antiterorističke operacije" na istoku zemlje.

Očevici su rekli da su razgovarali sa posadama transportera i da su im rekli da su oni mirni građani koji se samo bore za svoja prava.

"Na glavnom transportnom vozilu nalazi se ruska zastava i otišli su zajedno sa našim ljudima prema Slavjansku", rekao je jedan očevidac.

Agencija Rojters prenela je, pozivajući se na očevice, da je šest oklopnih transportara ušlo u Slavjansk i da je na prvom vozilu u koloni istaknuta ruska zastava.

Vozila su se zaustavila ispred zgrade gradske uprave, u kojoj se nalaze proruski demonstranti koji su ih oduševljeno pozdravili.

Vojnici na tim vozilima nosili su zelene kamuflažne uniforme, automatsko oružje i minobacače. Bar jedan od njih na uniformi je nosio traku svetog Đordja, koja je postala simbol ruske pobune na istoku Ukrajine.

Jedan od vojnika, koji se predstavio kao Andrej, rekao je da je njegova jedinica deo 25. brigade vazduhoplovnih snaga Ukrajine i da su oni prešli na stranu proruskih snaga.

Pročitajte još Proruski demonstranti u Donjecku ušli u zgradu skupštine grada BURE BARUTA U Ukrajini sve ključa uoči mirovnih pregovora u Ženevi Ukrajinska oklopna vozila na ulicama Kramatorska, demonstranti blokiraju prolaz

Ukrajinske vlasti juče su poslale trupe na vojni aerodrom između Kramatorska i Slavjanska. Aktivisti sa lica mesta rekli su da je u akciji zauzimanja aerodroma ranjeno nekoliko ljudi, dok su se kasnije pojavile informacije o smrti između četoro i 11 osoba.

Vladimir Putin, predsednik Rusije, upozorio je da se Ukrajina nalazi na ivici građanskog rata i napao odluku vlasti u Kijevu da pošalju tenkove protiv "terorista", kako zovu proruske separatiste koji drže upravne zgrade na istoku Ukrajine.

- Oni moraju da budu upozoreni da će, ukoliko ne polože oružje, biti uništeni -

tvrdi Vasil Kritov, general Službe bezbednosti Ukrajine.

Najmanje 20 proruskih demonstranata preuzelo je jutros kontrolu nad zgradom gradske uprave u Donjecku, izjavila je portparol gradske administracije. Agencija Itar-tas prenela je ranije da demonstranti kontrolišu administrativne zgrade u osam gradova u oblasti Donjecka.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Proglašena Narodna Republika Odesa

Izvor: Nezavisne Novine, 16.Apr.2014

KIJEV- Pokret "Anti-Majdan" iz Odese proglasio je formiranje Narodne Republike Odese i pozvao stanovnike da spriječe policiju i vojsku da uđu u ovaj grad na obali Crnog mora.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.