Profesor koji slika sprejom

Izvor: Nezavisne Novine, 26.Apr.2015, 08:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Profesor koji slika sprejom

Talenat i predan rad uvijek idu jedno sa drugim. Obično, bar kada su sportisti u pitanju, treneri govore kako se na pet posto talenta mora nadovezati i 95 posto rada.

Takve konstatacije važe i za mnoge druge grane društvenog života, a nešto slično na svojoj koži osjetio je Dino Hamidović, mladi profesor tjelesnog odgoja i sporta iz Tuzle, koji je talenat za slikanje usavršio marljivim radom.

Tuzlaci koji u ljetnim večerima posjećuju Trg slobode mogli su već zapaziti >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << djela Dine Hamidovića. Riječ je o tehnici slikanja sprejom za koju se mladi Tuzlak pripremao godinu dana.

U njegovoj porodici, kako kaže, niko nije bio sklon crtanju. On je prve radove imao već u osnovnoj školi. Međutim, jedno ljetovanje je potaknulo njegova nova interesovanja.

"Na ljetovanju sam imao priliku da gledam djevojku koja je velikom brzinom, koristeći sprej, stvarala djela. Odlučio sam da probam, jer sam znao baratati sprejom. Narednih godinu proveo sam u podrumu gdje sam vježbao crtanje sprejom, a kada sam takvu tehniku usavršio, sa nekoliko djela sam se predstavio javnosti", kaže Dino.

Uporedo sa tehnikom slikanja sprejom, on u posljednje vrijeme oslikava zidove poslovenih prostora, dječjih soba i drugih dijelova enterijera.

"Radove rađene sprejom izlažem već pet godina na Trgu slobode, a na nagovor prijatelja krenuo sam i u oslikavanje zidova. Ipak, to nisam mogao raditi sprejom, pa sam počeo koristiti farbe za zid. Iako mnogo više vremena potrošim u oslikavanju zida, mogu reći kako mi to pričinjava veći gušt. Mogu se polako i bez pritiska posvetiti poslu, a takva vrsta posla zahtijeva i veliku preciznost", govori on.

Nedavno je Dino dobio stalan posao, a koji nema nikakve veze sa umjetnošću ili sa obrazovanjem, te dodaje:

"Bez obzira na to što radim nešto drugo, sport i umjetnost su neizostavni dijelovi mog života."

Dinina djela na zidovima nastaju bez ikakvih tehničkih pomagala. Radi ih uz pomoć skice i olovke, bez šablona ili projektora.

"Razlika između crtanja sprejom i oslikvanja na zidu je velika. Riječ je o potpuno dva različita principa rada. Kada crtate sprejom, od vas se traži maksimalno brz rad, jer se sprej brzo suši. Ne treba zaboraviti da se bojom može manipulisati dok je svježa, a to u slučaju spreja traje veoma kratko. Drugo, slikanje sprejom je najčešće na glatkoj i ravnoj površini, dok je oslikavanje zidova zaista mnogo zahtjevnije. Potrebno je mnogo više truda, vremena i preciznog rada", objašnjava Dino.

Kao osnovac on je uglavnom crtao likove iz crtanih filmova. U srednjoj školi je počeo crtati grafite i tu je stekao osjećaj vladanja sprejom. "Uspijevam za pet minuta napraviti umjetničko djelo i to me fascinira, tako da jedva čekam novo ljeto kako bih svoje radove ponovo izložio sugrađanima", ističe Dino.

Također, Dino planira i da ljetnu sezonu slikanja premjesti i u druge gradove.

O cijenama radova Dino ne želi pričati, jer nju određuje na osnovu utrošenog vremena, složenosti crteža, veličini zida...

"Neka oslikavanja na zidu, poput nindža kornjača, oduzela su mi 20 sati rada. Neka 10 ili 12 sati. Uglavnom trudim se da mušterija bude zadovoljna, a o cijeni se lako dogovaramo", govori Dino.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.