Prodanović i Vukovljak napustili sjednicu Komisije

Izvor: Nezavisne Novine, 31.Mar.2015, 14:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prodanović i Vukovljak napustili sjednicu Komisije

SARAJEVO - Nakon što je ponovo počela sjednica Komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za pripremu izbora Vijeća ministara BiH, Lazar Prodanović, član Komisije iz Kluba SNSD-a, i Jovan Vukovljak iz DNS-a napustili su sjednicu.

Prodanović je ovaj čin obrazložio činjenicom da ne želi učestvovati jer nije ispoštovan Zakon o Vijeću ministara BiH.

"Naše mišljenje je da su prekršeni članovi 10 Savjeta ministara BiH, jer je Savjet u skladu sa ovim >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << članovima trebao biti uspostavljen najkasnije 70 dana od konstituisanja Predstavničkog doma BiH. Danas je 112. dan otkako je konstituisan Predstavnički dom i naše je mišljenje da je Savjet ministara u ovom smislu nelegalan i nelegitiman u načinu izbora", rekao je Prodanović.

Napomenuo je da je prekršen i Zakon u dijelu koji se odnosi na imenovanje Vijeća ministara BiH, jer je zakonski rok 35 dana od imenovanja predsjedavajućeg, da predsjedavajući predstavi Vijeće ministara BiH, te da je prošlo 49 dana od tada.

"Smatramo da je ovo loša poruka građanima od konstituisane parlamentarne većine. Naši dalji koraci i stavovi biće zauzeti na sjednici Predstavničkog doma", rekao je Prodanović.

Upitan da kaže hoće li SNSD napustiti sjednicu, Prodanović je rekao da ne može odgovoriti na to pitanje.

Član Komisije, zastupnik Asim Sarajlić (SDA) kazao je da je legitimno pravo članova Komisije da zatraže pauzu i da su to učinili sa obrazloženjem da je obimna dokumentacija i da je žele podrobnije pogledati.

"Istina, mi smo dokumentaciju dobili netom prije sjednice. Obimni su materijali koji su stigli iz CIK-a i SIPA. To je sve trebalo iskopirati, to su stotine stranica. Nastavljamo intervjue sa ministarima i zamjenicima ministara. Potom donosimo ili ne donosimo preporuku, zavisi od većine glasova", kazao je Sarajlić dodavši kako je sjednica Predstavničkog doma PS BiH na kojoj bi trebalo biti potvrđivanje imenovanja Vijeća ministara BiH odgođena za 14.30. Ta sjednica bila je planirana sa početkom u 12 sati.

Sarajlić je izrazio očekivanje da će Komisija završiti svoj dio posla i da će mišljenje proslijediti Predstavničkom domu PS BiH koji u konačnici odlučuje da li će danas biti potvrđeno imenovanje Vijeća ministara ili ne.

"Mislim da su snage koje žele da formiraju Vijeće ministara jače i danas će to pokazati glasanje u Parlamentu. Mislim da je konačno došlo vrijeme da dobijemo državno Vijeće ministara", poručio je Sarajlić.

Fehim Škaljić, član Komisije iz SBB-a, rekao je novinarima da je Komisiji dostavljen obiman materijal.

"Pored toga što je prekršen Zakon o imenovanju Vijeća ministara sa aspekta rokova, pozicija smtra da je nepotrebno blagovremeno dostaviti materijale da se pogledaju, dok su članovi komisije iz opozicije to problematizirali i rekli da ne može relevatno birati ako ne znamo ko su kandidati. Nisu nam dostavljeni ni njihova programska određenja niti smo vidjeli što ti ministri žele da rade. Želimo razgovor s njima, da im postavimo pitanja, a nemamo elemente za takva pitanja", rekao je Škaljić.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Kandidati za Savjet ministara BiH dobili preporuku Komisije

Izvor: Nezavisne Novine, 31.Mar.2015

SARAJEVO - Komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za pripremu izbora Vijeća ministara BiH dala je preporuku za kandidate koji će ući u sastav Vijeća ministara BiH...Preporuka je data nakon razgovora sa svim kandidatima...Sedam članova je bilo za, dva protiv i jedan suzdržan...Ubrzo...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.