Prodaja preduzeća nagodbom se ukida

Izvor: Blic, 29.Jul.2014, 07:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prodaja preduzeća nagodbom se ukida

Privatizacija direktnom nagodbom više neće biti moguća, kaže ministar privrede i v.d. ministra finansija.

Objašnjavajući osnovne izmene u zakonima o privatizaciji i stečaju, o kojima danas počinje rasprava u Skupštini, ministar Dušan Vujović je naglasio da su ovi zakoni znatno korigovani tokom javne rasprave.

- Metod privatizacije direktnom nagodbom izbačen je iz nacrta zakona, pošto on spada u instrumente međudržavnih dogovora, pa će biti regulisan nezavisno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << od ovog zakona - kaže Vujović.

Iz nacrta zakona izbačeno je i finansijsko restrukturiranje. Ključna izmena je, kaže Vujović, ta što je model privatizacije napravljen tako da štiti prava poverilaca i traži njihovu saglasnost u tom procesu.

- Stupanjem na snagu ovog zakona ukida se status preduzeća u restrukturiranju i tako do kraja poštuje odluka Ustavnog suda. Preduzeća će dobiti neko dodatno vreme, ali samo u procesu privatizacije, odnosno u procesu stečaja, ako to bude jedina opcija za neka od njih - izjavio je ministar.

Zaštita svojinskih prava u tim firmama biće pojačana zakonskim odredbama koje izričito kažu da se prava poverilaca, uključujući i prava države kao poverioca, moraju poštovati jer na njima počiva tržišna privreda.

Kad je reč o korekcijama u predlogu novog zakona o stečaju, Vujović je naveo da su one u ovom trenutku neznatne, jer je cilj zakonskih izmena bio da se stečaj ubrza.

REŠENJA ZA ŽELEZARU

Razgovori sa svim investitorima zainteresovanim za kupovinu Železare Smederevo biće završeni ove nedelje, potvrdio je Dušan Vujović.

- Kao predsedavajući grupe za Železaru, učestvovao sam u razgovorima sa svim potencijalnim investitorima - rekao je Vujović, i dodao da će vlada za „mesec i po, dva imati jasnu sliku o tome kakav interes postoji i koja su potencijalna rešenja za Železaru”.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Privatizacija ubuduće samo preko tendera

Izvor: Kurir, 29.Jul.2014

Prodaja preduzeća direktnom nagodbom izbačena je iz nacrta zakona, poručio je ministar Vujović..BEOGRAD - Privatizacija direktnom nagodbom više neće biti moguća, kaže v. d. ministra finansija Dušan Vujović objašnjavajući jednu od najvažnijih novina izmenjenog zakona o privatizaciji koji...

Nastavak na Kurir...

Novi zakon će otkočiti privatizaciju u Srbiji

Izvor: Beta, 29.Jul.2014

BEOGRAD, 29. jula 2014. (Beta) - Ministar privrede Dušan Vujović izjavio je u utorak u Skupštini Srbije da je Predlogom zakona o privatizaciji predvidjeno da se proces privatizacije preostalih društvenih preduzeća "otkoči" i da se završi do decembra 2015. godine...Obrazlažući pred poslanicima...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.