Prodaja B92 na proveri

Izvor: RTS, 21.Avg.2014, 01:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prodaja B92 na proveri

Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula je postupak ispitivanja promene vlasničke strukture Radiodifuznog preduzeća B92, koje je kupila kiparska firma "Astonko holdings limitid" preko svog istoimenog preduzeća u Beogradu, objavljeno je na sajtu te komisije.

U zaključku o pokretanju postupka ispitivanja vlasništva u B92, Komisija za zaštitu konkurencije navodi da su se u periodu od 2006. do 2009. godine, dokapitalizacije u B92 sprovodile izdavanjem novih akcija, a najznačajnija >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je sprovedena oktobra 2010, nakon koje je, kako se navodi, firma "Astonko" stekla 85 odsto vlasništva u B92.

Promena vlasničke strukture nije prijavljena Komisiji za zaštitu konkurencije, niti je ispitana, što je zakonska obaveza, navodi se u zaključku.

Predsednik Odbora direktora B92 Veran Matić nije imao komentar na zaključak Komisije. "Nemam komentar, Komisija treba da radi svoj posao", rekao je Matić za Tanjug.

Komisija za zaštitu konkurencije ističe da je upoznata sa problemom nedovoljne transparentnosti vlasništva u srpskim medijima i da se problem manifestuje registrovanjem privrednih društava u inostranstvu da bi se ona potom javila kao osnivači domaćih društava koja postaju vlasnici domaćih medija, sa ciljem da se prikriju pravi vlasnici.

Bez odobrenja Komisije, takve kupovine medija za posledicu mogu imati stvaranje ili jačanje dominantnog položaja, čime se konkurencija na tržištu medija može znatno ograničiti, naružiti ili sprečiti.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.