Probali smo zvanično najbolje srpsko vino

Izvor: Mondo, 29.Nov.2014, 01:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Probali smo zvanično najbolje srpsko vino

Žiri kaže da je elegantno. Mi ne znamo kakvog je ukusa elegancija, ali možemo da kažemo da je reč o stvarno super vinu, naročito s obzirom na to da nije skupo.

Foto: MONDO

"Prošle godine smo pobedili sa vinom Kremen Kamen, a sada je žiri Velikog testa najboljih vina Srbije, opet odlučio da je vino iz vinarije Matalj najbolje. Pobednik se zove Kremen, ima 14 odsto alkohola, berba je 2012.

Reč je o kaberne sovinjonu sa malim procentom merloa, svega >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << 15 odsto, kako bismo postigli to što se žiriju naročito dopalo - elegancija", rekao nam je enolog vinarije Matalj iz Negotina, Mladen Dragojlović, vidno uzbuđen nakon primanja medalje u petak uveče u beogradskom hotelu "Falkenštajner".

Vrhunski eksperti ocenjivali srpska vina

"Srpska vina su sve bolja, ali su crna ipak malo ispred belih. Ono što im fali, da bi bila vrhunska, je elegancija, lični pečat, još 'poliranja'. Ove godine smo diskreditovali tek nekoliko vina, tako da su sve medalje zaslužene, a mogu da kažem da su čak i bronzana vina odlična", rekao je Robert Gorjak predsednik žirija Velikog testa vina, sastavljenog od devet internacionalnih sudija, među kojima i dvoje sa titulom "Master of Wine", što je najcenjenija titula među vinskim ekspertima u svetu.

U čemu je tajna vaše vinarije, s obzirom na to da pobeđujete već dve godine zaredom?

"U tome što ne menjamo stil. Verujemo da smo pronašli pravu formulu i nećemo je menjati."

Gde može da se kupi ovo vino i koliko košta?

"Kremen 2012. se prodaje u svim bolje snabdevenim vinotekama u Srbiji, a cena je oko 1.150 dinara. Nešto malo prodajemo i u inostranstvu, ali će uskoro izvoz biti veći.

Naša vinarija proizvodi 50.000 litara vina godišnje i sve prodamo, veoma brzo, tako da moramo da povećamo proizvodnju kako bismo imali dovoljne količine za izvoz."

Dakle, najbolje srpsko vino nije skupoceno, ako ste to pomislili. Prošlogodišnji pobednik košta malo više - oko 3.400 dinara. I, verujete nam, oba vina su zaista vrhunska. Mi smo ih pili uz kobasice, a šta predlaže stručnjak?

"Kremen se super slaže uz jagnjetinu ispod sača, i krompir, naravno."

Najbolja vina Srbije su podeljena i ocenjena u šest kategorija: crvena, bela, roze, penušava, prirodno slatka i pojačana ili aromatiz, a kompletnu listu pobednika pogledajte na sajtu organizatora manifestacije Vino.rs. Mi ćemo vam samo reći da je u kategoriji vino sa najboljim odnosom cene i kvaliteta, pobedio Vinum - italijanski rizling 2013.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.