Pripremite klima uređaj u kolima

Izvor: Vesti-online.com, 24.Maj.2015, 06:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pripremite klima uređaj u kolima

Temperatura vazduha od preko 30 stepeni u automobilima stvara vrlo neprijatan ambijent. Automobilska industrija je odavno pronašla rešenje u vidu klima uređaja, koji poseduje većina modernih vozila. Pošto su pred nama sve topliji dani, vreme je da ovom sistemu posvetimo malo pažnje.

Specijalisti za klime u automobilima kažu da treba proveriti temperaturu vazduha na izlazima ventilacionih otvora, očistiti pojedine delove kao što su kondenzator i odvod kondenzacije, proveriti >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << stanje filtera putničkog prostora i po potrebi ga zameniti, kao i količinu i sastav gasa koji preporučuje proizvođač.

Najčešći problem je, kažu, gubitak gasa, ali mesto curenja se ipak može pronaći pomoću specijalne tečnosti koja se sipa u sistem i UV lampe.

U programu održavanja klima uređaja postoji nešto što možemo i sami da uradimo. Prvo, to je zamena filtera putničkog prostora, i to u slučaju da do njega lako možemo da dođemo. U slučaju da se on nalazi na nepristupačnom mestu, bolje da to prepustimo majstorima. Prilikom ugradnje filtera imamo dve opcije, klasični i filter sa aktivnim ugljem, koji osim što sprečava ulazak nečistoća u kabinu, zadržava i neprijatne mirise.

Jeftine filtere treba izbjegavati jer oni sprečavaju samo ulazak većih nečistoća, pa može doći do kvara na ventilatoru putničkog prostora.

Druga stvar koju možemo sami da uradimo je dezinfekcija sistema. To ćemo uraditi tako što ćemo prvo startovati motor, otvoriti prozore i uključiti grejanje u kabini na maksimum. Zatim u otvore putem kojih vazduh ulazi u kabinu treba prskati specijalno sredstvo koje kupujemo u prodavnicama autodelova. Posle toga treba ostaviti automobil da sa uključenim grejanjem radi neko vreme, da bi se isparivač klime potpuno osušio.

Isključujte klimu nekoliko minuta pre nego što ugasite motor

Neprijatni mirisi koji se ponekad javljaju u kabini direktno su povezani sa skupljanjem bakterija i gljivica na isparivaču klime, ali to možemo i da predupredimo. Preporuka je da klimu isključite nekoliko minuta pre nego što stignete na destinaciju i ugasite motor, a da za to vreme ostavite uključenu ventilaciju koja će isušiti isparivač i tako ga učiniti nepogodnim za razvoj bakterija, koje loše utiču i na zdravlje putnika.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.