Pripreme za paljenje visoke peći

Izvor: RTS, 19.Mar.2013, 20:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pripreme za paljenje visoke peći

Visoka peć u Železari trebalo bi da bude upaljena između 20. i 25. aprila. Na posao se vratilo oko 2.000 radnika. Pripreme za pokretanje proizvodnje idu dogovorenom dinamikom, kažu u Ministarstvu finansija i privrede.

Pripreme za pokretanje proizvodnje u Železari Smederevo idu dogovorenom dinamikom, kažu u Ministarstvu finansija i privrede. Iako se proteklih dana u javnosti moglo čuti da je visoka peć u jako lošem stanju, i da njeno paljenje zahteva složeniji proces, tvrde, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << problema neće biti.

Visoka peć trebalo bi da bude upaljena između 20. i 25. aprila. Na posao se vratilo oko 2.000 radnika, a za konkurs za prijem novih - veliko je interesovanje.

Radnici koji su se vratili na posao rade na pripremi paljenja jedne peći, tekućem održavanju, transportu i u luci. U proteklih devet meseci, koliko je visoka peć na tihom hodu, kako kažu u resornom ministarstvu, remontovana su sva ostala postrojenja.

Aleksandar Ljubić, državni sekretar Ministarstva finansija i privrede kaže da očekuje da će u narednih mesec dana Železara početi da radi u smislu paljenja visoke peći.

"Nakon toga očekujemo u vrlo kratkom periodu i izlazak gotovih proizvoda jer nam treba određeno vreme za tehnološki ciklus", kaže Ljubić.

Ipak, paljenje peći zavisi od isporuke sirovina i energenata, nadležni tvrde da se uveliko ugovara nabavka koksa i čelične rude.

Siniša Prelić iz Samostalnog sindikata Železare kaže da već od 20. marta očekuju da prve, manje količine sirovina stignu u novu luku.

"Dobra vest je da novih 250 radnika treba da popune upražnjena proizvodna mesta naših radnika koji su otišli u penziju. Ali, verujte da negde ima otprilike oko 5.000 molbi koje su pristigle u poslednjih nedelju dana za prijem", kaže Prelić.

Zaposleni su pristali da do kraja godine primaju 80 odsto zarade,  a država, iako pokreće proizvodnju, nije odustala od traženja strateškog partnera za Železaru.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Znamo da upalimo visoku peć

Izvor: B92, 20.Mar.2013, 13:27

Beograd -- Visoka peć u Železari trebalo bi da bude upaljena između 20. i 25. aprila, kažu u Ministarstvu finansija i privrede, prenosi RTS...Na posao se vratilo oko 2.000 radnika. Pripreme za pokretanje proizvodnje idu dogovorenom dinamikom...Pripreme za pokretanje proizvodnje u Železari Smederevo...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.