Priprema male mature od 200 do 800 evra

Izvor: 24sata, 21.Nov.2014, 02:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priprema male mature od 200 do 800 evra

Polaganje sedam predmeta na maloj maturi za osmake je veliki stres, a za roditelje izdatak. Da bi svog petnaestogodišnjaka pripremili za ovako obiman završni ispit, roditelji plaćaju privatne časove iz bar dva predmeta. Tako za malu maturu iz kućnog budžeta ode najmanje 200, a neretko 800 i više evra.

ČASOVI - Jedini koji u ovoj situaciji radosno trljaju ruke su nastavnici koji drže privatne časove. Od sedam predmeta koje osmaci polažu, najčešće se uzimaju privatni >> Pročitaj celu vest na sajtu 24sata << časovi iz matematike, fizike, hemije i srpskog. Za kvalitetnu pripremu samo jednog predmeta roditelji plaćaju od 100 do 150 evra. Koliko su veliki troškovi posredi, za “24 sata” otkrivaju roditelji koji su prethodne godine prošli kroz tu agoniju.

- Ćerku sam slala na pripreme već početkom februara i to iz srpskog, matematike, hemije i fizike. Dogovorila sam se sa profesorima, pa je tako svaki čas koštao 500 dinara. Išla je četiri dana u nedelji na dvočase iz tih predmeta, što me je koštalo 16.000 dinara mesečno. Do polaganja male mature dali smo oko 80.000 dinara, tako da na letovanje nismo ni išli - priča Bojana Marić, koju sledeće godine opet “čekaju” pripreme za mlađeg sina.

Bilo je i onih čija su deca imala malo lošije ocene, pa su za pripreme pripremili čitavo bogatstvo.

- Dva meseca pred polaganje testa, sin mi je imao pripreme šest dana u nedelji i to po nekoliko časova. Nismo bili zadovoljni samo pripremama u školi. Kada smo suprug i ja stavili sve na papir, na pripreme je otišlo blizu 2.000 evra, što je za prosečnu srpsku porodicu previše - kaže Jadranka Biljić, čiji je sin uspeo da upiše željenu srednju školu.

Iako se od prosvetnih vlasti u više navrata moglo čuti da su roditelji krivi što uopšte uzimaju privatne časove deci, teško je zamisliti da se u sistemu koji decu tera da bubaju isti ti đaci sami pripreme iz čak sedam predmeta. Roditelji se čak ne pouzdaju ni u pripreme koje organizuju škole jer smatraju da nastavnik, ma koliko bio dobar, neće stići da se dovoljno posveti svakom detetu.

- Pripreme u školi su besplatne i nastavnici ih organizuju kao dodatne časove radnim danima. Većina škola počinje pripreme u januaru, a mi ćemo ove godine malo poraniti i krenuti s pripremama krajem ovog polugodišta - kaže Mladen Stevanović, direktor OŠ “Kralj Petar Prvi”.

Pripreme na jednom mestu

JANUAR - Pripreme za svih sedam predmeta uskoro će početi u Domu omladine u Beogradu. Pripreme za treći test počinju 22. novembra i trajaće do 14. juna, što će ukupno koštati 24.000 dinara. Priprema iz srpskog i matematike takođe ukupno košta 24.000 dinara i počeće u januaru.

Nov sistem bodovanja

- Uspeh iz škole 70

- Test iz srpskog 10

- Test iz matematike 10

- Kombinovani test (biologija, geografija, istorija, fizika i hemija) 10

- Formula za računanje uspeha iz škole = 4 * uspeh iz VI razreda + 5 * uspeh iz VII razreda + 5 * uspeh iz VIII razreda

Cene časova

Predmet Cena

Srpski jezik od 500 do 1.000

Fizika od 400 do 800

Hemija od 500 do 1.000

Matematika od 400 do 1.000

* cene su u dinarima

Nastavak na 24sata...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 24sata. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 24sata. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.