Princip naš savremenik, sve dok postoje sloboda i nesloboda

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Okt.2014, 19:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Princip naš savremenik, sve dok postoje sloboda i nesloboda

Ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas da je "svakih 100 godina previše retka prilika" da se setimo Gavrila Principa, iako od njega svi imamo šta da naučimo.

"Mislim da smo ga češće zaboravljali, nego što o njemu govorimo u ovih 100 godina, da više potcenjujemo njegovu ulogu nego što smo ga ocenjivali i da smo ga se stideli više nego što smo se njime ponosili", rekao je Vulin novinarima na štandu Ministarstva za >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rad na Sajmu knjiga, gde je održana tribina "Princip u srpskoj književnosti".

Ministar je rekao da je Princip naš savremenik sve dok postoje sloboda i nesloboda, i da će moći da ode istoriju onog trenutka kada svet bude mesto u kom veliki i moćni neće moći da menjaju pravo i zakone.

"Do tada, on je naša brana i dokaz da mali mogu da se suprotstave velikima. On je dokazao da bezrezervno ljubiti slobodu nije ni nemoguće, ni pogrešno", poručio je Vulin.

Nele Karajlić, specijalni gost na štandu, rekao je novinarima da je fenomen Principa i Mlade Bosne u tome što je u nemogućim uslovima izbila jedna generacija koja je u "svakom segmentu imala svog Đokovića", i da je Srbija pre 100 godina bila za korak ispred ostalog sveta.

"Bili smo korak ispred sveta u revolucionarnom ,filozofskom i literarnom segmentu. Mi ne moramo da se vraćamo do cara Dušana ili cara Lazara da tražimo naš identitet, dovoljno je da se osvrnemo 100 godina unazad, mi smo tad već imali svoj identitet", rekao je Karajlić.

On je dodao i da Evropska unija predstavlja, u intelektualnom i političkom smislu, nasleđe Mlade Bosne, jer "sve ono o čemu je Dimitrije Mitrinović pisao tih godina, to danas govore evropski političari".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Vulin postaje počasni građanin Kosovske Mitrovic

Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Nov.2014, 14:47

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin posetiće sutra Kosovsku Mitrovicu gde će obići niz nadležnih institucija i primiti povelju za počasnog građanina te opštine...Vulin će najpre otvoriti novu zgradu Centra za socijalni rad u Kosovskoj Mitrovici, a potom...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.