Prijem za poljoprivrednike u Šapcu

Izvor: RTS, 19.Jan.2017, 14:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prijem za poljoprivrednike u Šapcu

U organizaciji Odeljenja za poljoprivredu grada Šapca, u Dunjića kući održan je tradicionalni godišnji prijem za najuspešnije poljoprivrednike.
Ratari, stočari, voćari i predstavnici grada, između ostalog, na skupu su govorili i o planovima za ovu godinu. U šabačkom kraju ima najviše registrovanih poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji.

Vredni ratari godišnje proizvedu 60.000 tona >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pšenice i oko 140.000 tona kukuruza. Ovaj kraj
je poznat i po stočarskoj proizvodnji, najvećem broju goveda i svinja u zemlji.
Mobilne sušare, edukacija pčelara, subvencionisanje kamata, kopanje dubinskih bunara, samo su neki od projekata kojima Grad podstiče njihov rad i ruralni razvoj. Ove godine, za različite programe, biće izdvojeno 130 miliona dinara. Šabac ima spremnu Strategiju za razvoj poljoprivrede do 2020. godine i 84 konkretna projekta.
"Ovakvi susreti nam mnogo znače, to je dokaz da neko stoji iza nas i da nam pruža odličnu podršku. Prošle godine za proizvođače je bila najbitnija kupovina protivgradnih raketa kao i kopanje dubinskih bunara", kaže Vladimir Simić iz Predvorice koji se bavi proizvodnjom
voća.
Branko Mijić iz Ribara, predstavnik Pčelarskog društva "Prnjavor" ističe da su ovakva druženja veoma korisna, posebno za mlade, koji mogu da čuju iskustva starijih poljoprivrednika i stručnjaka i primene ih u svom domaćinstvu. Dodaje da je prošla godina bila veoma nepovoljna za pčelare, a u takvim uslovima oni koji su na početku, uglavnom se ne snalaze dobro.
"Poljoprivredna proizvodnja je izuzetnno značajna za naš grad, jer smo svesni činjenice da je to velika razvojna šansa. Cilj svakog projekta je da poljoprivredni proizvodjači iz našeg kraja zarade više od posla kojim se bave. Ovakvi skupovi su dobra prilika da svi zajedno razgovaramo, jer su i nama njihova iskustva dragocena u kreiranju lokalne politike za poljoprivredu", kaže Dušan Kostadinović, zamenik gradonačelnika Šapca.
Predrag Srdanović ističe da je Odeljenja za poljoprivredu posebno ponosno na projekat koji je vezan za mobilne sušare kao i program za razvoj pčelarstva. Prošle godine 40 gazdinstava dobilo je po 15 košnica i rojeva što je, kako kaže, dobar podsticaj i pomoć ljudima da zarade i
zaposle se.
rts.sabac@rts.rs
+381 15 353 269

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.