Prijave zbog smrdljivih zgrada

Izvor: B92, 21.Avg.2014, 14:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prijave zbog "smrdljivih zgrada"

Zamenik direktora Građevinske direkcije Srbije Mirko Petrović rekao je da su zbog tzv. "smrdljivih zgrada" podnete prijave protiv neidentifikovanih lica.

Kako pokazuju analize, stanari u zgradama u Ulici Mileve Ajnštajn imaju znatno povećane vrednosti štetnih materija u organizmu, a Petrović je istakao da zbog "tog problema direkcija trpi ogromnu materijalnu štetu". On je naveo da nisu krivi ni Direkcija, ni investitori, ni izvođači, već oni koji su dozvolili da hemijski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << neispravan oplatol bude u prodaji.

Petrović je, na sastanku Odbora za građevinarstvo u Privrednoj komori Srbije, rekao da najmanje pet investitora i šest zgrada u Beogradu ima taj problem, a reč je o radovima u naselju Dr Ivan Ribar, u Ulici Dimitrija Tucovića.

"Došlo je do niza propusta kako se to sredstvo sa neprijatnim mirisom našlo u građevinskom materijalu. Nisu krivi investitori i izvođači, oni su takav materijal kupili", rekao je Petrović i naglasio da ni investitori ni izvođači nisu u mogućnosti da svaki komad građevinskog materijala šalju na analize.

On je naglasio da taj problem neće moći da se zataška i da će se s tim "ići do kraja".

"Problem je složen i predstoji niz sudskih procesa", rekao je Petrović.

On je rekao da se taj problem javio u oko 220 stanova, koji su prodati i useljeni, a da sad Direkcija mora da snosi troškove kako bi se stanari raselili. Prema njegovim rečima, u tim naseljima se u vazduhu nalaze fenoli od kojih potiče neprijatan miris.

On tvrdi da je Građevinska direkcija na prve primedbe građana angažovala Zavod za javno zdravlje, ali i toksikološko odeljenje na VMA da provere o čemu je reč.

"Angažovali smo niz naučnih institucija da urade istraživanje i došli smo do zaključka da su svi drugi investitori koristili oplatol istog proizvođača", rekao je on i dodao da su ti stanovi useljeni u oktobru, a da se problem prvi put pojavio u aprilu.

Verovatno, rekao je, jer su se zbog vremenskih uslova javila isparenja.

Atest za oplatol koji je korišćen, tvrdi Petrović, dalo je Ministarstvo za zaštitu životne sredine. On je naveo da je Direkcija zaplenila palete oplatola koje je jedan od njihovih izvođača radova kupio.

Prema njegovim rečima, Direkcija je pokušala da pronađe sličan primer i u drugim zemljama i taj problem se javlja, ali do sada nema rešenja za to kako da se to eleminiše.

"Kontaktirali smo niz svetskih institucija. Npostoje još uvek utvrdjene metode kako se on sanira i fenol eliminiše. Mi radimo istraživanja i utvrdili smo 11 laboratorijskih metoda, a devet trenutno testiramo na objektima da vidimo koje će dati najbolje rezultate", rekao je zamenik direktora GDS Mirko Petrović.

Predstavnici građevinskog sektora su na sastanku poručili da bi problem trebalo podići na nivo ministarstava, jer će se državi i građevinarima napraviti još veći problem ako nema načina da stanovi budu u funkciji.

Jedna od stanarki naselja u kome su u dve zgrade povećane vrednosti fenola, apelovala je danas na Građevinsku direkciju Srbije (GDS) da što pre reši problem, jer su pojedini stanari i dalje u problematičnim stanovima, čime je ugroženo njihovo zdravlje.

Stanarka zgrade 1a u Ulici Mileve Marić Anštajn 82, Marina Jakšić, za agenciju Beta kazala je da je zbog povećane vrednosti fenola njena trudnoća ugrožena, ali da nijedan genetičar neće to pismeno da joj potvrdi.

"Ja sam sad trudna, išla sam da proveravam opšte stanje, krvna slika je uobičajena. Išla sam u Dom zdravlja kod moje doktorke koja nije za to da zadržim trudnoću. Genetičari kažu da ne mogu da napišu crno na belo, ali govore da dobro razmislim da li da zadržim dete, jer postoji rizik", navela je ona.

Po njenim rečima, smrad nalik na naftu osećao se još pri useljenju u stanove, 15. januara 2014. godine, a vremenom se čak pojačao.

"Vreme je prolazilo, dok se nismo u maju obratili Građevinskoj direkciji i izvođaču radova. Na moja četiri dopisa, GDS nije reagovala. Prvi su reagovali izvođači radova, koji su angažovali Zavod za zaštitu na radu, koji je izvršio merenja vazduha", dodala je stanarka.

Ona je istakla da je od maja zvala Vojnomedicinsku akademiju (VMA), gde su joj rekli da mogu da je leče jedino ako je akutno otrovana.

"Nijedna zdravstvena ustanova koju sam zvala nije htela da mi pomogne, govoreći da nema parametara i mehanizama da mi bilo šta ispita. Tek kada je problem poprimio šire razmere, oni su napravili paket parametara koji mogu da se ispitaju", rekla je.

Kako je objasnila, tek kasnije je Građevinska direkcija Srbije angažovala Gradski zavod za javno zdravlje da uradi merenja vazduha.

U saopštenju VMA dostavljenom agenciji Beta, navodi se da je kod polovine pregledanih utvrđeno da su koncentracije zagađujućih materija veće, te da im je savetovano da se odsele.

Međutim, nije konstatovan poremećaj zdravstvenog stanja koji bi se mogao dovesti u vezu s izloženošću.

Rukovodilac Centra za higijenu i humanu ekologiju Gradskog zavoda za javno zdravlje Slaviša Mladenović kazao je za Betu da je u izveštaju iz jula ocenjeno da stanovi u "kojima se osećaju neprijatni mirisi ne ispunjavaju sanitarno-higijenske uslove (prisustvo zagađujućih materija) za stalni boravak ljudi".

"Stanari su informisani da stanovi nisu zdravstveno 'bezbedni', posebno za trudnice, decu, starije ljude i hronične bolesnike. Stanarima je ukazano da mogući štetni efekti na zdravlje zavise, pored visine koncentracije materija, i od trajanja izloženosti tim materijama", kazao je Mladenović.

On je istakao da je stanarima spornih stanova omogućena zdravstvena zaštita u Centru za kontrolu trovanja Vojnomedicinske akademije, gde je i obavljena toksikološka analiza o uticaju nađenih zagađujućih materija na njihovo zdravlje.

Gradski zavod je nastavio da sprovodi analize tokom avgusta, a izveštaj će biti završen do kraja nedelje.

Jedan od stanara, Mirko Kocić, rekao je za agenciju Beta da je najveći problem to što su vrednosti zagađenja u urinu njegovog dvogodišnjeg deteta tri puta veće i od koncentracije zagđenja u krvi radnika koji su bili izloženi fenolu, iako su rađene dvadesetak dana pošto je njegova porodica otišla iz stana.

"Najveći problem je što su analize detetu starom dve godine rađene dvadesetak dana otkako je napustilo stan, a vrednosti u urinu su i dalje povećane, ima veću koncentraciju od supruge i mene, ali i od radnika koji su izloženi fenolu (a za koje je dozvoljena vrednost veća). Juče smo vodili dete na VMA i očekujemo danas-sutra da nam jave rezultate", naveo je Kocić.

Upitan da li je dobio novčanu nadoknadu od Građevinske direkcije, Kocić je rekao da nije, jer nije potpisao ugovor u kojem, kako je naveo, ima mnogo nejasnoća.

"Ono što zameramo jeste što nisu definisane štete za zdravlje i kako će oni nas ubediti da zgrada više nije štetna", rekao je on i dodao da je podneo prijavu protiv lekara iz Gradskog zavoda, jer su podaci u izveštaju kontradiktorni s analizom.

U VMA su naveli da su uobičajene koncentracije fenola u urinu u opštoj populaciji do 26 mg/l, dok je za radnike dozvoljena koncentracija do 100 mg/l.

Prilikom udisanja isparenja od fenola, može doći do iritacije disajnih puteva, ali i posledica po centralni nervni sistem i oštećenja drugih organa.

Predstavnica za odnose s javnošću u Građevinskoj direkciji Srbije Katarina Konc izjavila je juče da "institucije države" snose odgovornost što je štetni izolacioni materijal "oplatol" korišćen pri izgradnji naselja "Mileva Ajnštajn" u Novom Beogradu, i da sličnih slučajeva ima još u glavnom gradu, ali da se o tome ćuti.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

GRAĐEVINSKA DIREKCIJA SRBIJE: Podnete krivične prijave protiv NN osoba zbog zagađenih zgrada!

Izvor: Kurir, 21.Avg.2014

amenik direktora Građevinske direkcije Srbije Mirko Petrović rekao je da je došlo do niza propusta kako se to sredstvo sa neprijatnim mirisom našlo u građevinskom materijalu i naglasio da ni investitori ni izvođači nisu u mogućnosti da svaki komad građevinskog materijala šalju na analize..BEOGRAD...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.