Priča o posrnulima

Izvor: Politika, 14.Apr.2014, 11:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priča o posrnulima

Na sceni Ustanove kulture „Vuk Karadžić” izveden komad „Bizarno”, koprodukcija Narodnog pozorišta u Beogradu i Šabačkog pozorišta, čime su se ovi teatri priključili akciji „Svi za Vuk”

Pozorišna priča o jednom mračnom beogradskom soliteru u kom na različitim spratovima žive narkomani, kriminalci, moralno posrnule mlade žene, potencijalne samoubice – predstava „Bizarno” – bila je sinoćnji gost UK „Vuk Karadžić”. Ovaj komad izveden je u sklopu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << akcije „Svi za Vuk”, organizovane kako bi se finansijski oporavila ta ustanova kulture. U zvezdarskom teatru publika je mogla pogleda komad koji obiluje crnim humorom s namerom da se na što živopisniji način prikaže društvo puno trauma i pukotina.

Autor teksta Željko Hubač opredelio se za soliter s različitim nivoima, kako bi stvorio metaforu u koju su upleteni neočekivani obrti i likovi skloni agresiji, destrukciji, ali i samouništenju. U tu zgradu postavio je tri paralelne priče koje naizgled nemaju uzročno-posledičnih veza, ali ih spajaju glumci, istovremeno se pojavljujući u svakoj od radnji. Na sceni se ukrštaju biografije ljudi koji su spremni da ubiju, akteri su kroz gotovo ceo komad na ivici smrti, bilo da rizikuju svoj život zbog droge ili ugrožavaju nekoga zbog svojih kriminalnih poslova.

Uz njih u predstavi se pojavljuju i osobe koje dugo nisu živele u zemlji, a posle dužeg vremena odlučuju da se vrate. Hubač ih je u komadu suočio s onima koji su to isto vreme proveli ovde, pokazujući da jedni druge više ne mogu da razumeju i da je reč o sudaru dva potpuno različita sistema vrednosti.

Rediteljka predstave „Bizarno” je Snežana Trišić, po čijem komentaru ovo ostvarenje prikazuje krajnosti očajanja na tužan i smešan način i to „u društvu u kome su statusni simboli postali džip ’čiroki’ i plavuša”.

Petočlanu glumačku postavu koja je nastupila u UK „Vuk Karadžić” čine Igor Đorđević, Nikola Vujović, Miloš Đorđević, Suzana Lukić i Sonja Milojević, a svako od njih tumači po tri različita lika. Scenografiju je potpisao Darko Nedeljković, kostimograf je Marina Medenica, a muziku je komponovao Srđan Marković. 

Komad „Bizarno” premijerno je prikazan na Sceni „Raša Plaović” nacionalnog teatra, a nastao je u koprodukciji sa Šabačkim pozorištem, gde je takođe izvođen. Od tada je predstava zabeležila više uspešnih gostovanja širom zemlje i pozitivnih kritika.

----------------------------------------------------------------------------------------------

Solidarnost prestoničkih pozorišta

Narodno pozorište će u sklopu akcije „Svi za Vuk” učestvovati s još jednom predstavom, pa će 23. aprila gostovati s duodramom Erika Emanuela Šmita „Mali bračni zločini”, u režiji Filipa Grinvalda. U toku aprila u „Vuku” nastupaju i drugi teatri iz glavnog grada, a najavljeno da će kampanja sadržati ukupno 27 predstava. 

N. B.

objavljeno: 14.04.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.