Priboj u iščekivanju Finaca: Nova nada za FAP

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 29.Jan.2015, 12:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priboj u iščekivanju Finaca: Nova nada za FAP

Nakon posete premijera Srbije Aleksandra Vučića Finskoj i razgovora sa čelnicima kompanije „Sisu automobili“, koja je zaiteresovana za kupovinu nekada najvećeg proizvođača teških kamiona na Balkanu, pribojskog FAP-a, čini se da je razrešenje sudbine ovog kolektiva na pomolu.

Najava premijera Vučića da će se krenuti sa proizvodnjom, u FAP-u i u Priboju očekuju sa nestrpljenjem, ali i sa zebnjom jer kako kažu agonija traje više od 25 godina. Otpuštanje radnika, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << štrajkovi, proces restrukturiranja, isuviše dugo traju .

„Ja mislim da sigurno 90 posto jedva čeka da se nešto reši. Jer 25 godina mi tavorimo. Borimo se da prežimo. Većina mašina je u funkciji i mislim da kadra ima dovoljno. Možda za rad na nekim mašinama treba primiti mladje radnike“, kaže presednik Samostalnog sindikata u FAP-u Milorad Dragaš.

Ukoliko finska kompanija Sisu pokrene proizvodnju u FAP-u to je konačno i šansa i da Priboj krene napred objašnjava predsednik Skupštine opštine Priboj Saša Vasilić. U protivnom, morali bi da se okrenemo razvoju drugih privrednih grana, koje sigurno Priboju ne bi vratile staru slavu, kada je bio jedna od najrazvijenih opština u Srbiji.

„Okrećemo se i sada razvoju turizma, poljoprivrede i stočarstva, ali Priboj je oduvek imao industrijsku tradiciju. U grbu Priboja i dalje stoji zupčanik, i mi se nadamo da ćemo u budućnsti ovde proizvoditi najsavremenije kamione“, navodi Vasilić.

Uz dobrog strateškog partnera koji bi pokrenuo proizvodnju u FAP-u, ne samo da bi oživeo Priboj već i kompletan Zlatiborski okrug. Jer, razvoj Priboja i okolnih opština počeo je i, kako mnogi kažu, završio se sa FAP-om.

Dok čekaju da se reši sudbina nekadašnjeg giganta u opštini sa 27.000 stanovnika i prosečnom zaradom od 28.000 dinara, koju opštinu svrstava među najsiromašnije, meštani ove pogranične opštine preživljavaju kako znaju i umeju. Pomalo od poljoprivrede, a najviše od primanja penzinera kojih je oko 7.200 a mnogi kraj sa krajem sastavlju radeći sezonske poslove u Crnoj Gori i Srbiji.

Nekada je u FAP-u radilo 7.000 radnika. Sada u matičnom preduzeću i četiri zavisna preduzeća oko 10 puta manje. Proizvodnja iz godine u godinu je opadala, pa je prošle godine proizvedeno samo 10 kamiona za Vojsku Srbije.

U maju prošle godine potpisan je memorandum o saradnji FAP-a i finske kompanije. U ime Vlade Srbije memoradum je potpisao ministar finansija Dušan Vujović, a u ime finske kompanje „Sisu automobili “ vlasnik Tim Korhonen.

Premijer Vučić je najavio da se narednih meseci očekuje završetak svih potrebnih procedura oko strateškog partnera za pribojski FAP.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pokretanje FAP-a oživeće Priboj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jan.2015

Pokretanje proizvodnje u pribojskom FAP-u, nekad najvećoj fabrici teških drumskih vozila na Balkanu, sve je izvesnija posle posete premijera Aleksandra Vučića Finskoj i razgovora sa čelnicima kompanije "Sisu automobili", zainteresovane za kupovinu nekadašnjeg giganta u gradu na Limu...Predstavnici...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.