Prerano OBJAVLJIVANJE jedne od HARI POTER knjiga ČUVALA i britanska OBAVEŠTAJNA agencija

Izvor: Blic, 11.Apr.2016, 00:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prerano OBJAVLJIVANJE jedne od "HARI POTER" knjiga ČUVALA i britanska OBAVEŠTAJNA agencija

Iako obično brinu o temama koje predstavljaju rizik za pitanje nacionalne bezbednosti, britanska obaveštajna agencija GCHQ postarala se za sigurnost knjige serijala "Hari Poter" kako ni slučajno neki deo ne bi procureo u javnost pre zvaničnog objavljivanja, prenose strani mediji.

Neposredno pre objavljivanja jedne od "Hari Poter" knjiga autorke J. K. Rouling, dok su milioni ljudi širom planete nestrpljivo očekivali izlazak romana, izdavačka kuća "Najdžel Nevton" dobila >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je potpuno neočekivani telefonski poziv.

- Sećam se da su me pozvali iz britanskog GCHQ i rekli da su detektovali da se na internetu pojavila kopija knjige. Naterao sam ih da pročitaju jednu od stranica našem uredniku, nakon čega je ustanovljeno da to ipak nije naš roman, već plagijat namerno objavljen da zavara javnost - rekao je Nevton osnivač pomenute izdavačke kuće u intervjuu za australijsku "ABC" radio stanicu, dodajući da je zahvalan ljudima iz GCHQ.

Pročitajte još:

Nakon intervjua mediji su kontaktirali GCHQ odakle im je kratko rečeno: "Nećemo komentarisati našu odbranu od mračnih veština".

"Odbrana od mračnih veština" jedan je od izmišljenih predmeta iz "Hari Poter" knjiga, u kom učenici magijske škole Hogvorts uče kako da se odbrane od negativnih čini i magije veštaca.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.