Prepolovljen rod kukuruza u Šumadiji

Izvor: Šumadija Press, 10.Okt.2015, 12:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prepolovljen rod kukuruza u Šumadiji

Ovogodišnji rod kukuruza u Šumadiji je prepolovljen, a na čak 30 odsto oraničnih površina je ispod crte isplativosti.

Ovo je ocenio Dobrivoje Popović, stručni saradnik Poljoprivredne stanice u Kragujevcu Dobrivoje Popović.

– Kukuruz je u Šumadiji zasejan na oko 45.000 hektara, a prinosi iznose od 3,5 tona do četiri tone po hektaru – rekao je Popović Tanjugu i naveo da berba te poljoprivredne kulture nije završena na oko 25 odsto oraničnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Šumadija Press << površina.

Prema njegovim rečima, razlozi što je kukuruz podbacio su dug sušni period tokom leta, ali i duga zima i velika vlaga u proleće, zbog čega je setva trajala do kraja maja.

Popović je naveo da su, takođe, prepolovljeni i prinosi soje, kao i da su smanjeni prinosi suncokreta.

– Prinosi suncokreta iznose od 1,5 do dve tone, a ranijih godina su iznosili i do tri tone – naveo je Popović.

Poljoprivrednici Šumadije, na oko 110.000 hektara obradivih oraničnih površina, najviše seju kukuruz – na oko 45.000 hektara. Pšenica je zasejana na oko 20.000 hektara, a na ostalim oraničnim površinama seju suncokret, ječam, tritikale i ovas.

Nastavak na Šumadija Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Šumadija Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Šumadija Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.