Izvor: Nezavisne Novine, 24.Avg.2016, 16:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo bivši predsjednik Zapadne Njemačke Valter Šel

BERLIN - Bivši predsednik Zapadne Nemačke Valter Šel preminuo je u 98. godini posle duge bolesti, saopštila je danas njegova Stranka slobodnih demokrata (FDP).

Taj njemački političar je na poziciji ministra spoljnih poslova učestvovao u kreiranju politike pomirenja Zapadne Njemačke sa komunističkim blokom, a predsjednik te države je bio između 1974. i 1979. godine, prenijela je agencija AP.

Šel, koji je rođen 1919. godine u Solingenu, bio je bankarski činovnik >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << pre nego što je tokom Drugog svjetskog rata regrutovan u ratno vazduhoplovstvo nacističke njemačke.

Nakon rata, on je postao vodeća figura stranke FDP, vodeće u Zapadnoj Njemačkoj.

Šel je obavljao više političkih funkcija, uključujući funkciju šefa diplomatije, a kratko je 1974. bio i vršilac dužnosti kancelara.

Te godine su ga poslanici Bundestaga izabrali za predsjednika Zapadne Njemačke, a mandat mu je trajao pet godina.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Preminuo bivši predsednik Zapadne Nemačke Valter Šel

Izvor: Blic, 24.Avg.2016

Bivši predsednik nekadašnje Zapadne Nemačke Valter Šel preminuo je u 98. godini posle duge bolesti, saopštila je danas njegova Stranka slobodnih demokrata (FDP)...On je na poziciji ministra spoljnih poslova učestvovao u kreiranju politike pomirenja Zapadne Nemačke sa komunističkim blokom, a predsednik...

Nastavak na Blic...

Preminuo bivši predsjednik Zapadne Njemačke Walter Scheel

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 24.Avg.2016

Walter Scheel, koji je pomogao u oblikovanju zapadnonjemačke politike pomirenja s komunističkim blokom kao ministar vanjskih poslova i kasnije kao predsjednik države, preminuo je u 97. godini. Predsjednik Joachim Gauck, čiji je ured saopćio da je Scheel preminuo u srijedu nakon duge bolesti, nazvao...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Odlazak predsednika koji je pevao

Izvor: Deutsche Welle, 25.Avg.2016, 10:28

U sredu je preminuo Valter Šel, četvrti po redu predsednik Savezne Republike Nemačke. Od 1974. do 1979. bio je lice zajedništva tokom teškog razdoblja za Zapadnu Nemačku. Do teškog oboljenja je ostao društveno angažovan...„Biti liberalan znači biti uvek otvoren za promene“, piše Valter...

Nastavak na Deutsche Welle...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.