Preminuo akademik dr Predrag Palavestra

Izvor: Kurir, 20.Avg.2014, 13:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo akademik dr Predrag Palavestra

BEOGRAD - Istoričar i teoretičar književnosti, akademik dr Predrag Palavestra, preminuo je danas u 85. godini, saopštio je Krunski savet, čiji je Palvestra bio član. Palavestra je rođen u Sarajevu 1930. godine. Studije je završio na Filološkom fakultetu u Beogradu, gde je doktorirao 1964. godine.

Redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti postao je 1988. godine i u tri navrata je bio sekretara Odeljenja jezika i književnosti SANU. Za člana Akademije nauka >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << i umetnosti BiH izabran je 1990.

Jedno od njegovih najpoznatijih dela - "Posleratna srpska književnost i njena istorija" - sedamdesetih godina prošloge veka je zabranjena i smatrana za nepodobnu, iako su u Palavestrinu odbranu ustali mnogi pisci, pa i Meša Selimović.

Predsednik Nikolić uputio telegram saučešća

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić uputio je danas telegram saučešća porodici akademika Predraga Palavestre i Srpskoj akademiji nauka i umetnosti."Srbija ostaje bez jedinstvenog teoretičara književnosti, istoričara, akademika koji je svojim naučnim radom, ali i stavovima o odgovornosti nauke, ili isticanjem značaja javne reči ostavio neizbrisiv trag među nama", naveo je Nikolić u telegramu.Istoričar književnosti Predrag Palavestra, redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti i Akademije nauka i umetnosti BiH, umro je juče u 85. godini.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.