Preminuo Vuk Bojović

Izvor: Kurir, 17.Sep.2014, 10:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo Vuk Bojović

Vajar po obrazovanju, poslednjih 28 godina bio je na čelu beogradskog zoološkog vrta

BEOGRAD - Vukosav Vuk Bojović, dugogodišnji direktor beogradskog Zoološkog vrta i vajar, preminuo je jutros u 74. godini.

Rođen je u Pljevljima 18. decembra 1940. Bojović vodi poreklo iz sela Zminica na Durmitoru gde i provodi najranije detinjstvo, može se pročitati na Vikipediji. U trećoj godini ostaje bez oca Luke, predratnog učitelja, koji gine kao pripadnik četničkih >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << jedinica.

Diplomirao je i magistrirao vajarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Bio je po diplomiranju prvo slobodni umetnik, zatim profesor u osnovnoj i srednjoj školi. Predavao je i u Višoj trgovačkoj školi u Beogradu, gde je od 1982. do 1986. godine bio direktor.

Uradio je tridesetak bisti, među kojima i biste Veljka Vlahovića, Dragana Kovačevića, Stojana Cerovića, Save Kovačevića.

Poslednjih 28 godina bio je na čelu beogradskog zoo-vrta, Vrta dobre nade kako ga je zvao, koji je njegovim radom i zalaganjem prerastao u pravu oazu životinjskog carstva, sa preko dve hiljade životinja, gde rado dolaze i deca i odrasli.

Na funkciji direktora Beo zoo-vrta došao je 1. maja 1986. godine,a široj javnosti je postao poznat kada je krajem osamdesetih dvaput iz zoo-vrta bežao šimpanza Sami, podseća Vikipedija. U poteri po ulicama i krovovima Beograda i ubeđivanju šimpanze Samija da se „preda“ najveću ulogu imao je upravo Bojović. Taj događaj je on kasnije iskoristio da skrene pažnju na stanje u zoo-vrtu i da to stanje unapredi.

Pregovori: Vuk ubeđuje Samija da se preda (Foto: Youtube Printscreen)

Bojović je bio oženjen Anđelkom, a za sobom je ostavio sina Luku i ćerku Mariju, takođe slikarku, a sin Nikola ubijen je u aprilu 2013. u blizini Zelenog venca.

http://www.youtube.com/watch?v=F2FF5wJx5Uc#t=1760

Autor je velikog broja novinskih članaka o životinjama i njihovim navikama. Objavio je knjige: Priče iz zoo-vrta (1995), Priče iz zoo-vrta 1 (2005), Priče iz zoo-vrta 2 (2007) i Beogradski zoološki vrt (2010). Koautor je knjige Kroz Beogradski zoološki vrt (2005. i 2011. drugo dopunjeno izdanje).

Iz istraživačkih pobuda putovao je u različite delove sveta - centralnu Aziju, daleki sever, daleki istok (Kazahstan, Kirgizija, Čukotka, Kamčatka, Sibir, Habarovsk, Komsomolsk na Amuru, Mandžurija...) i centralne i južne delove Afrike. Učestvovao je u brojnim radio i televizijskim emisijama i dao obilje izjava za domaće i inostrane medije. Bio je voditelj noćnog programa Radija „S“ (1995–1996). Autor je i voditelj emisija Art televizije: Art zoologija (1996–1999, 164 emisije) i Art boemija (od 1999. godine, više od 700 emisija). Bio je dugogodišnji predsednik Ekološke stranke Zeleni.

Od 1992. do 1999. godine je bio potpredsednik Džudo saveza Jugoslavije. Bio je dugogodišnji predsednik Univerzitetskog džudo kluba „Student“ i osnivač Veteranske džudo asocijacije Srbije.  Pod njegovim rukovodstvom Zoološki vrt grada Beograda dobio je veliki broj priznanja, od kojih je najznačajnije Grand Superbrend Srbije (2007).

Voleo je životinje, a i one njega (Foto: Beozoovrt printscreen)

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Preminuo Vuk Bojović

Izvor: Politika, 17.Sep.2014

BEOGRAD – Direktor beogradskog Zoološkog vrta Vuk Bojović, koji je preminuo danas u Beogradu, vodio je Zoološki vrt „Dobre nade” 28 godina, od 1986 i u tom periodu „životinjsko carstvo” je bilo obogaćeno sa više od 2.500 životinja...Rođen je u Pljevljima, Crna Gora, 1940. godine. Diplomirao...

Nastavak na Politika...

Preminuo Vuk Bojović

Izvor: SEEbiz.eu, 17.Sep.2014

BEOGRAD - Poslednjih 28 godina bio je na čelu ZOO vrta, koji je njegovim radom i zalaganjem prerastao u pravu oazu životinjskog carstva.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Preminuo Vuk Bojović

Izvor: Lepota i zdravlje, 17.Sep.2014

Dugogodišnji direktor beogradskog Zoološkog vrta i vajar Vuk Bojović preminuo je jutros u 74. godini...Poslednjih 28 godina bio je na čelu zoo-vrta, koji je njegovim radom i zalaganjem prerastao u pravu oazu životinjskog carstva, sa preko dve hiljade životinja, gde rado dolaze i deca i odrasli...Na...

Nastavak na Lepota i zdravlje...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.