Premijera predstave o Arčibaldu Rajsu u Narodnom pozorištu

Izvor: Blic, 05.Maj.2015, 15:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijera predstave o Arčibaldu Rajsu u Narodnom pozorištu

Predstava "Arčibald Rajs" po dramskom tekstu prvaka Drame Narodnog pozorišta Ljubivoja Tadića koji je i reditelj i igra u naslovnoj ulozi, biće premijerno izvedena u četvrtak, 7. maja, na sceni "Raša Plaović" Narodnog pozorišta.

Na današnjoj konferenciji za novinare v. d upravnik nacionalnog teatra Dejan Savić rekao je da je predstava prvaka Tadića, koji se skoro dve decenije bavi istraživanjem dela najvećeg prijatelja koga je Srbija imala u 20. veku, imala premijeru >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prošle godine u februaru povodom obeležavanja Dana državnosti.

- Narodno pozorište nastavlja sa tradicijom okrenutosti istoriji svog naroda. U tom duhu je i nova premijera drame o Rajsu, njegovim tekstovima na koje toliko volimo da se pozivamo i koji su toliko tačni, iz glave čoveka koji nije sa ovog podneblja ali odlično podcrtava neke stvari kojih mi nismo svesni ili ih namerno guramo pod tepih - rekao je Savić.

On je istakao da je predstava lekovita za sve bez obzira koji stav imaju prema svom narodu i da ima izražen edukativni karakter. Prvi put ona se igra kao koprodukcija sa Centrom za strateške projekte i pored igranja na sceni nacionalnog teatra gostovaće u gradovima u Srbiji a planiraju se i inostrana gostovanja.

Nevladino, neprofitno udruženje gradjana Centar za strateške projekte Beograd podržao je predstavu u okviru svog projekta "Evropljanin koji nas je najviše voleo" povodom obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata.

Arčibald Rajs (1875-1929), švajcarski forenzičar, publicista, doktor hemije i profesor Univerziteta u Lozani, bio je najistaknutiji ratni novinar u Velikom ratu u Srbiji. Ko kriminolog istakao se istraživanjem zločina nad srpskim stanovništvom u vreme Prvog svetskog rata.

- Njegove knjige "Šta sam video i proživeo u Velikim danima" i "Čujte Srbi" putokaz su kuda današnja Srbija treba da ide da bi prepoznala vrednosti koje smo pomalo zaboravili - smatra dramski umetnik Tadić.

- Rajs je objavio više od 600 članaka u različitim evropskim časopisima, bio je izvanredan ratni novinar i najslavnijih policajaca 20. veka, stručnjak čija se reč poštovala, osnivač novih metoda u istrazi najtežih krivičnih dela - dodao je Tadić.

On je istakao da je pored ličnosti Rajsa i istorije treća dimenzija predstave naša stvarnost zato je 7. maja premijera jer se razlikuje od prošlogodišnje.

- Ima političkih realnosti koje je šteta ne iskoristiti, na primer nestanak i krah javnog mnenja i javnosti u Srbiji - rekao je Tadić.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.