Premijer CG: Pokušali da nas ugroze, odupreli smo se

Izvor: B92, 28.Jun.2017, 17:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijer CG: Pokušali da nas ugroze, odupreli smo se

Podgorica -- Bezbednosna situacija u Crnoj Gori je na potrebnom nivou, a zvanična Podgorica se oduprla svima koji su je pokušali da ugroze, kaže premijer Duško Marković.

On je ocenio da je crnogorsko članstvo u NATO alijansi ohrabrenje stranim investitorima da svoj biznis šire u zemlji čiji je pravni i ekonomski sistem zadovoljio stroge preduslove NATO saveza.

Marković je, na premijerskom satu, govoreći o bezbednosnim prilikama u Crnoj Gori uoči turističke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sezone, rekao da je stanje bezbednosti na zadovoljavajućem nivou.

"Ali ne želim da završim samo sa takvom ocenom. Naša država je u periodu dužem od godinu i po dana unazad bila izložena ozbiljnoj političkoj i bezbednosnoj destrukciji, kako iznutra, tako i spolja. Stepen narušavanja političkog sistema i pokušaj ugoržavanja institucija, umnogome su kod pojedinaca zamagljivale sliku bezbedne zemlje. Ipak, bez obzira na izazove, možemo konstatovati da je bezbednosna situacija na potrebnom nivou i da se Crna Gora oduprla i poslala jasan odgovor svima koji su je pokušali ugroziti", istakao je Marković.

Tome su doprineli rad policije i tužilaštva, ali i koordinacija sa ostalim institucijama sistema. Ocenio je Marković i da je Crna Gora od međunarodnih partnera prepoznata kao kredibilan partner.

"Službe spremno dočekuju početak letnje turističke sezone", poručio je Marković, uz podsećanje da će sa crnogorskim policajcima, duž obale, patrolirati i kolege iz regiona.

Marković je rekao i da je neophodno naučiti da se "pod geslom navodne demokratije ne opstruiše rad državnih organa i ne pozivaju građani na proteste protiv policije".

"Istovremeno, ako bilo koji građanin smatra da su mu prilikom policijskih aktivnosti bilo koja prava ugrožena, na raspolaganju mu stoje, kako unutrašnji, tako i eksterni organi kontrole rada policije", rekao je Marković.

Država se, kaže, neće izvinjavati nikome "zato što policija radi svoj posao i neće biti privilegovanih crnogorskih gradova".

Kad je reč o stanju javnog reda i mira u Crnoj Gori, Marković je napomenuo da su sprovedene preventivne aktivnosti prema bezbednosno interesantnim osobama i pripadnicima organizovanih kriminalnih grupa.

"Prema informacijama koje sam dobio iz MUP-a izvršeno je oko 2.550 kontrola članova organizovanih kriminalnih grupa i bezbednosno interesantnih lica i 450 kontrola ugostiteljskih objekata čiji su vlasnici ili u kojima borave ova lica", rekao je Marković, uz napomenu da je oduzeta i određena količina vatrenog oružja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.