Prekid vatre na snazi između Izraela i Hamasa, kršenja nema

Izvor: Politika, 27.Avg.2014, 11:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prekid vatre na snazi između Izraela i Hamasa, kršenja nema

TEL AVIV – Neograničeni prekid vatre između Izraela i palestinskih militanta na snazi je od sinoć u pojasu Gaze i obe strane ga poštuju dok sagledavaju posledice 50 dana sukoba, u kome je poginulo više od 2.200 ljudi, velikom većinom Palestinaca.

Ovaj treći rat u Gazi, otkako je Hamas sredinom 2007. godine preuzeo silom vlast u Gazi, bio je najkrvaviji i prouzrokovao je veliko razaranje na toj gusto naseljenoj teritoriji na obali Sredozemnog mora.

S druge strane granice, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u južnom Izraelu, mnoga naselja su bila paralisana tokom većeg dela leta. Nakon sedam nedelja sukoba, zapocetih 8. jula, zaraćene strane su prihvatile dogovor na inicijativu Egipta, koji tradicionalno posreduje između njih, da okončaju neprijateljstva. Hamas, iako mu je nanet veliki udarac i dalje kontroliše Gazu i još uvek ima deo svog arsenala oružja.

Izraelska i egipatska blokada Gaze, uvedena pre sedam godina i dalje će biti na snazi, uprkos zahtevu Hamasa da se ukinu restrikcije na graničnim prelazima. Rano jutros izraelska vojska je rekla da nema izveštaja o kršenju prekida vatre, koji je stupio na snagu u 19 sati po lokalnom vremenu (18 po srednjeevropskom).

Hamas je proglasio pobedu i u Gazi se sinoć uveliko slavilo, iako je u ratu poginulo 2.143 Palestinaca, ranjeno više od 11.000 i oko 100.000 stanovnika ostalo bez krova nad glavom.

Na izraelskoj strani poginulo je 64 vojnika i šestoro civila, uključujući dvoje, koji su ubijeni u minobacačkoj vatri, baš pre proglašenja primirja. Hiljade stanovnika juga Izraela, koji je na najvećem udaru prekograničnog raketiranja, napustilo je svoje domove i sklonilo se u bezbednija područja, dok je rasla ogorčenost zbog stava vlade u ratu.

Izraelski mediji javljaju da izraelski premijer Benjamin Netanijahu namerno nije izneo predlog o prekidu vatre na glasanje u užem sastavu vlade, zaduženom za bezbednosti, zbog protivljenja ministara koji su želeli da se sukob nastavi. Izraelski ministar turizma Uzi Landau koji se smatra jastrebom na izraelskoj političkoj sceni kritikovao je izraelsko rukovodstvo u izjavi za radio, rekavši da je želja za „mirom po sveku cenu” pristup koji će podriti sposobnost Izraela da zastraši militante.

U Gazi, iako su se desetine hiljada ljudi odazvale pozivu Hamasa da izađu na ulice istoimenog grada kasno sinoć, mnogima je više odgovaralo da jednostavno odahnu jer nema više izraelskih vazdušnih i artiljerijskih udara, nego da učestvuju u proslavi, preneo je Asošijeted pres.

U poslednjih 72 sata rata Izrael je proširio svoje napade u iz gusto naseljenih kvartova gde živi radnička klasa i gde je podrška Hamasu jaka, kako veruje u manje militantna područja nastojeći, kako se misli, da utiče na javno mnjenje u Gazi da prihvati prekid vatre po manje više izraelskim uslovima.  

-----------------------

Iran: Izrael je pao na kolena

TEHERAN– Iran je danas saopštio da su palestinski ekstremisti postigli pobedu i doveli svog izraelskog neprijatelja „na njihova kolena” tokom krvavog 50. dnevnog obračuna u Gazi.

„Herojski palestinski narod otvorio je novu eru pobedom otpora koja je dovela cionistički režim na kolena”, navedeno je u saopštenju iranskog ministarstva spoljnih poslova, prenela je agencija AFP

Ta pobeda, navelo je ministarstvo, otvorila je put konačnom oslobođenju svih okupiranih teritorija, posebno Jerusalima.

Tanjug

objavljeno: 27.08.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Divno jutro u Gazi

Izvor: Mondo, 27.Avg.2014

Neograničeni prekid vatre između Izraela i palestinskih militanta na snazi je od sinoć u pojasu Gaze i obe strane ga poštuju dok sagledavaju posledice 50 dana sukoba, u kome je poginulo više od 2.200 ljudi, velikom većinom Palestinaca...Ovaj treći rat u Gazi, otkako je Hamas sredinom 2007. godine...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.