Predstavnici Srba različito o sastanku

Izvor: RTS, 08.Jun.2012, 15:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavnici Srba različito o sastanku

Predsednik opštine Leposavić Branko Ninić kaže da na sastanku sa predsednikom Srbije nisu saznali ništa novo u vezi sa dogovorom postignutim u Briselu. Različito se tumače dogovori iz Brisela zbog čega je potrebno da javnost sazna istinu o tome što je dogovoreno, rekao predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović.

Predstavnici Srba sa severa Kosova različito vide jučerašnji sastanak sa predsednikom Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Tomislavom Nikolićem, pa jedni tvrde da nisu saznali nove detalje u vezi sa dijalogom koji je vođen u Briselu, dok drugi kažu da u dokumentima iz Brisela ima nečega o čemu javnost Srbije nije obaveštena.

Predsednik opštine Leposavić Branko Ninić rekao je u izjavi Tanjugu da na jučerašnjem sastanku sa predsednikom Srbije nisu saznali ništa novo u vezi sa dogovorom koji su u Briselu postigli predstavnici Beograda i Prištine.

Sve što smo čuli u Predsedništvu Srbije je manje više poznato, rekao je Ninić dodajući da ih je predsednik Nikolić informisao o tome da je dobio od nadležnih ministarstava dokumentaciju koja se tiče dijaloga vođenog pod okriljem EU.

Reč je o poznatim dokumentima, objasnio je Ninić, ističući da se ta dokumenta mogu pronaći na sajtu Vlade Srbije.

Predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović je u izjavi Tanjugu rekao da ima razumevanja, jer je, kako je naveo, očigledno da je predstavnicima kabineta predsednika Srbije potrebno još vremena kako bi se u potpunosti upoznali sa materijalom koji se tiče dijaloga u Briselu.

"Dobićemo vrlo brzo sva dokumenta iz Brisela, neka smo već dobili na uvid od OEBS-a i UNMIK-a", rekao je Milović juče nakon sastanka sa šefom države u zgradi Predsedništva Srbije.

Na pitanje da li u dokumentima potpisanim u Briselu ima nečega o čemu javnost Srbije nije bila obaveštena, Milović je odgovorio potvrdno.

"Ima puno toga što se pričalo u javnosti, a na papiru sasvim nešto drugo stoji", rekao je Milović i apelovao na šefa pregovaračkog tima Borislava Stefanovića da kaže javnosti šta je zaista dogovoreno.

Milović: Različita tumačenja postignutih dogovora

Milović je danas rekao da se različito tumače dogovori postignuti u Briselu, što na najbolji način ilustruju izjave predstavnika međunarodne zajednice i naših pregovarača o registarskim tablicama koje treba da budu u upotrebi na severu Kosova.

Prema njegovim rečima, zbog toga je potrebno da javnost, a pre svega Srbi na Kosovu i Metohiji, saznaju istinu o onome što je dogovoreno u prethodnim rundama pregovora.

Milović je upozorio da međunarodna zajednica i Priština koriste institucionalni vakum u Beogradu da bi promenili faktičko stanje na severu Kosova i integrisali taj deo Pokrajine u kosovske institucije.

Takođe je istakao da je predsednik Srbije rekao da će ovih dana pokušati da sa relevantnim političkim strankama u Srbiji dođe do konsenzusa o Kosovu i da će, ako dogovor izostane, sam predložiti rešenje.

Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić rekao je Tanjugu da su se učesnici sastanka u Predsedništvu složili da je najveći deo sporazuma nepovoljan za Srbe na Kosovu i Metohiji.

"Posebno onaj deo koji se odnosi na tzv. slobodu kretanja gde nam se nameće obaveza da imamo kosovska lična dokumenta, registarske oznake itd", rekao je Ristić.

On je napomenuo da je predsednik Nikolić obećao da će njegov kabinet u najskorije vreme napraviti potpunu analizu svih postignutih sporazuma koji će zatim u zvaničnoj verziji biti dostavljeni predstavnicima lokalnih samouprava na severu Kosova kako bi mogli da upoznaju gradjane sa kompletnom istinom.

Ristić je podvukao da je, po njemu, sa jučerašnjeg sastanka bitnija od detalja sporazuma iz Brisela odlučnost predsednika Republike da započne borbu oko očuvanja teritorijalnog integriteta i zaštite interesa i ustavnih prava Srba na prostoru Kosova i Metohije.

Nedeljković: Sporazumu sa Prištinom na uštrb Srba

Načelnik Kosovskomitrovičkog Okruga Radenko Nedeljković kaže da su sporazumi postignuti sa Prištinom u Briselu "na uštrb srpske zajednice na severu Pokrajine i uopšte na uštrb Srba i ostalih nealbanaca na Kosovu i Metohiji".

Nedeljković je za Televiziju Most iz Zvečana rekao da je imao uvid u dokumentaciju o postignutim dogovorima u Briselu i dodao da "želi da veruje da i na kraju tunela ima svetlosti".

"Želim da verujem ovoj izjavi šefa pregovaračkog tima Borka Stefanovića da sporazumi koji su postignuti u Briselu ne važe za sever Pokrajine", rekao je Nedeljković.

Stefanović je juče za RTS rekao da su Priština i deo međunarodne zajednice zloupotrebili sporazum o slobodi kretanja i da zamena registarskih tablica vozila nije dogovorena za sever Kosova gde su Srbi većina.

Komentarišući izjavu šefa pregovaračkog tima Beograda o tome da su predstavnici Srba upoznati sa svakim detaljem dogovora, Nedeljković je rekao da čelnici sa severa Kosova "nikada zvanično nisu upoznati sa svim detaljima postignutih dogovora pregovaračkih timova Beograda i Prištine o Kosovu".

"O tome šta je dogovoreno, saznali smo od nekih drugih međunarodnih institucija", rekao je Nedeljković.

Pozvao je Srbe da "ne nasedaju na provokacije, da ostanu mirni" jer, kako je rekao, "samo demokratskim sredstvima se može ostvariti zajednički cilj - opstanak na Kosovu i Metohiji".
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbi sa severa KiM nisu saznali detalje pregovora

Izvor: Akter, 08.Jun.2012

Predstavnici Srba sa severa Kosova na sastanku sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem nisu saznali nove detalje u vezi dijaloga koji je vođen između predstavnika Beograda i Prištine u Briselu

Nastavak na Akter...

Predstavnici Srba različito o sastanku sa Nikolićem

Izvor: Kurir, 08.Jun.2012

Predsednik opštine Leposavić Branko Ninić kaže da na sastanku sa predsednikom Srbije nisu saznali ništa novo u vezi sa dogovorom postignutim u Briselu. Različito se tumače dogovori iz Brisela zbog čega je potrebno da javnost sazna istinu o tome što je dogovoreno, rekao predsednik opštine Zvečan...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.