Predstavljen vodič za krizne situacije u školama

Izvor: Kurir, 22.Sep.2014, 15:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavljen vodič za krizne situacije u školama

Priručnik pruža informacije o kriznim situacijama kao što su nasilje većih razmera, nesreća u kojoj ozbiljno stradaju učenik ili nastavnik, smrt učenika ili nastavnika, prirodne katastrofe koje poremete funkcionisanje uobičajenog toka života u ustanovi

BEOGRAD - Priručnik Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za postupanje u kriznim situacijama, namenjen zaposlenima u obrazovno-vaspitnim ustanovama, predstavljen je danas u Beogradu.

Priručnik >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << je namenjen zaposlenima u obrazovno-vaspitnim ustanovama.

Služi kao praktičan vodič za postupanje u kriznim situacijama i sadrži uputstva kako organizovati život i rad u obrazovno-vaspitnim ustanovama nakon takvog događaja. Pruža informacije o kriznim situacijama kao što su nasilje većih razmera, nesreća u kojoj ozbiljno stradaju učenik ili nastavnik, smrt učenika ili nastavnika, prirodne katastrofe koje poremete funkcionisanje uobičajenog toka života u ustanovi.

Ministar prosvete Srđan Verbić rekao je da je prirucnik pod naslovom "Psihološke krizne intervencije u obrazovno-vaspitnim ustanovama" važan jer "omogućava da znamo koga treba da pitamo i šta da radimo u kriznim situacijama, ali i šta ne treba da radimo".

Ministar je dodao da su se u poslednje vreme dogodile krizne situacije koje su zahtevale kompetencije koje prevazilaze "ono što smo kao znanje dobili tokom našeg školovanja". "Zahtevale su da pomažemo deci da se suoče sa gubicima i prebrode zahtevne i teške događaje, a u isto vreme smo osećali da i nama treba podrška i pomoć", naveo je Verbić.

Predstavnik Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) Oliver Kajnrad rekao je da je u školama i vrtićima u Srbiji neophodno znanje o kriznim situacijama i kako da se one reše. Autorka priručnika Jelena Vlajković istakla je njegovu važnost za mentalno zdravlje kako odraslih tako i mladih ljudi.

Od četiri celine, koliko ih sadrži priručnik, prva se odnosi na definisanje kriznih situacija, druga opisuje psihološke reakcije nakon tih situacija dok treća i četvrta sadrže konkretna uputstva i preporuke za pomoć. Priručnik će biti dostupan u svakom vrtiću i osnovnoj školi u Srbiji a svaki tim za krizne intervencije u obrazovnim ustanovama, biće zadužen za postupanje u skladu sa njegovim odredbama.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.