Predsednik Albanije o jugu Srbije

Izvor: RTS, 28.Nov.2014, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik Albanije o jugu Srbije

Predsednik Albanije Bujar Nišani smatra da Albanci sa juga Srbije nisu ostvarili standarde života koje zaslužuju i da je njihov položaj neprihvatljiv.

Nišani je za novinsku agenciju Preševa Jone rekao da Albanci iz Preševske doline, na žalost, nisu ostvarilli standarde koje zašlužuju, kakve uživa svaki normalni građanin Balkana i ostali evropski građani, prenosi Tanjug.

Nišani navodi da je "današnji položaj Albanaca u Preševskoj dolini >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << neprihvatljiv sa stanovišta ekonomskog nivoa, razvijenosti infrastrukture, mogućnosti obrazovanja i socijalnog i društvenog razvoja koji su ispod nivoa koji uživaju ostali građani Srbije".

Istakao je kako je u toj oblasti velika odgovornost srpskih vlasti, ali je to "i odgovornost albanske države" ne samo u pogledu podizanja glasa protiv tog dispariteta, već i "direktnog doprinosa poboljšanju situacije jer je nedopustivo da tim građanima nedostaju infrastruktura, bolnice, školski udžbenici i da još uvek moraju da verifikuju svoje diplome".

"To su veliki izazovi za srpsku vladu, međunarodnu zajednicu i Albaniju na osnovu njenih ustavnih obaveza", rekao je Nišani.

Dodao je da "jedva čeka realizaciju priznavanja diploma", što je nazvao "fundamentalnim pravom albanskih građana kao normalnih građana Evrope".

Govoreći o ideji ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića o razmeni teritorija, Nišaani je rekao kako ona predstavlja "reminiscenciju na Miloševićev režim koji je imao ozbiljne posledice za srpski narod".

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

"Loš položaj Albanaca u Srbiji"

Izvor: B92, 28.Nov.2014

Predsednik Albanije Bujar Nišani smatra da Albanci sa juga Srbije nisu ostvarili standarde života koje zaslužuju i da je njihov položaj neprihvatljiv...Nišani navodi da je "današnji položaj Albanaca u Preševskoj dolini neprihvatljiv sa stanovišta ekonomskog nivoa, razvijenosti infrastrukture,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.