Pred poslanicima 100 amandmana

Izvor: B92, 28.Dec.2014, 02:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pred poslanicima 100 amandmana

Poslanici Skupštine Srbije počeće danas razmatranje nešto vise od 100 amandmana na ukupno pet predloga zakona.

Među zakonima je i predloženi zakon o energetici, koji predviđa lakše ulaganje investitorima u oblast energetike i usklađivanje te privredne oblasti sa pravilima EU.

Tokom načelne rasprave predstavnici poslaničkih klubova stranaka na vlasti i u opoziciji najavili su podršku predlogu zakona o energetici, zbog njegovog reformskog karaktera, mogućnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << većeg ulaganja u energetski sektor i zbog usklađivanja te oblasti Srbije sa Trećim energetskim paketom EU, osim Nove stranke, čiji predstavnici su istakli da njeni članovi nisu imali vremena da pročitaju zakon.

Novi zakon o energetici širom otvara vrata investitorima da ulažu u oblast energetike u Srbiji i za otvaranje novih radnih mesta, što je prioritet Vlade Srbije, poručio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, predstavljajući predlog zakona pred poslanicima.

Novim zakonom, koji je reformskog karaktera, značajno se poboljšava investicioni ambijent u sektoru energetike, rekao je on i najavio da je pred Srbijom ozbiljan investicioni ciklus u toj oblasti, jer postoji dosta zainteresovanih investitora iz EU, SAD i Rusije da ulažu.

Najavio je da će Srbija uskoro početi izgradnju nove elektrane u Kostolcu, a postoje i planovi za ulaganje u termoelektranu i rudnik Štavalj, uz mogućnost velikog ulaganja u obnovljive izvore energije zahvaljujući podsticajima države, kako bi do 2020. dostigli cilj od 27 odsto struje iz obnovljivih izvora energije.

Novim zakonom o energetici će se u Srbiji od 1. januara 2015. godine u potpunosti primenjivati sve mere iz Trećeg energetskog paketa EU za oblasti gasnog, elektroenergetskog sektora i obnovljivih izvora energije, čime Srbija postaje prva zemlja u regionu koja je primenila sve te odredbe, a Srbija je u oblasti energetike najviše iskoračila u usklađivanju sa evropskim integracijama.

Novim zakonom će biti zadržana zaštita za energetski ugrožene kupce, što kako je rekao, ukazuje da Vlada i Ministarstvo energetike vode odgovornu socijalnu politiku u ovoj oblasti, jer će i u sledećoj godini za subvencionisanje ugroženih potrošača biti izdvojeno 700 miliona dinara za sve koji ne mogu da plaćaju struju i koji će dobiti besplatno od 120 do 240 kilovat sati struje mesečno i određene količine gasa.

Kada je reč o predlogu zakona o potvrđivanju okvirnog sporazuma Srbije i EU o pravilima za korišćenje finansijske pomoći Unije iz pretpristupnih fondova (IPA 2), ministarka Jadranka Joksimović je najavila da će Srbija za 2014. godinu od Evropske unije dobiti 72 miliona evra bespovratne pomoći za sanaciju šteta od poplava, kao i 115 miliona evra za projekte po različitim sektorima.

Ona je navela da će 62 miliona evra biti dodeljeno Srbiji u okviru instrumenata za pretpristupnu pomoć EU, odnosno u okviru programa IPA 2, a 10 miliona evra je iz okvira regionalnog mehanizama podrške.

Joksimović je rekla da će usvajanjem tog dokumenta biti uspostavljen pravni osnov za korišćenje sredstava koje je EU već odobrila Srbiji.

Ona je najavila da će pomoć EU za ceo region iznositi 11,7 milijardi evra do 2020. godine, a za Srbiju je od toga namenjeno 1,5 milijardi evra, s tim što mogu biti odobrena i posebna sredstva kao nagrada za efikasno korišćenje IPA 2 i zbog dobre primene evropskih pravila.

Postoji i mogućnost budžetske podške Srbiji od EU, kao i dobijanje novca kroz višegodišnje planiranje, navela je Joksimović.

Predstavivši izmene Zakona o matičnim knjigama, ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički je istakla da se izmene tog zakona usvajaju kako bi ta zakonska rešenja bila usklađena sa već usvojenim izmenama Zakona o državnoj upravi u oblasti uslova koje državni službenik mora da ispuni.

"Reč je o davanju ovlašćenja za vođenje upravnog postupka i odlučivanje o pravima i obavezama fizičkih i pravnih lica", rekla je Udovički na sednici parlamenta.

Ona je dodala da se predlaže da zamenik matičara može da bude lice koje ima stečeno visoko obrazovanje na osnovnim akademskim studijama, sa najmanje 180 ESPB bodova na osnovnim strukovnim studijama, odnosno na studijama u trajanju od tri godine društvenog smera.

Ministarka je dodala da je neophodno produžiti rok za ispunjenje propisane obaveze imalaca javnih ovlašćenja u kojem bi oni u celini izvršili dostavljanje sadržaja drugog primerka matičnih knjiga u elektronskom obliku nadleženom ministarstvu.

Sednica počinje u 9 sati.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.